Ugens EU-podcast: Kunsten at skynde sig langsomt for at finde en vaccine

PARLAMENTET #96: Den europæiske patient-organisation, EPF, advarer mod politisk og kommercielt hastværk i jagten på en vaccine mod covid-19. Hør om det, om Irlands ’golfgate’, og om efterårets største udfordringer for EU i sæsonens første europæiske podcast.

Regeringer og medicinalvirksomheder kappes om at finde en vaccine.
Regeringer og medicinalvirksomheder kappes om at finde en vaccine.Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

Abonner på Parlamentet i iTunes | Acast | Spotify

Mens Europa tøvende bevæger sig ud af sommerens corona-kaotiske ferieperiode, så toner satsningerne på at finde en vaccine mod virussen covid-19 frem som et af efterårets varmeste politiske emner både i EU og i resten af verden.

I løbet af juli og august har EU-Kommissionen på vegne af Danmark og de 26 andre medlemslande lavet forhåndsaftaler med fem forskellige medicinalfirmaer om at levere hundredvis af millioner doser, hvis det lykkes dem at udvikle en vaccine.

Vi har brug for en vaccine, der er sikker og effektiv. Hvis ikke, vi kan få det, så er det bedre ikke at få den. Så lad os vente lidt længere.

Kaisa Immonen
Politisk direktør, European Patients Forum (EPF)

Men hvad nu, hvis presset er så stort, at det kommer til at gå for stærkt?

Når Altingets Bruxelles-podcast i denne uge starter en ny sæson, kan du høre den europæiske patient-organisation, European Patients Forum (EPF), advare regeringer, myndigheder og forskere om ikke at forhaste sig.

”Der skal være mere åbenhed om de aftaler, der bliver indgået. Der må ikke gås på kompromis. Vi ønsker ikke at se de europæiske regler om forbrugerbeskyttelse blive undermineret,” siger EPF’s politiske direktør, Kaisa Immonen, i podcasten:

”Vi har brug for en vaccine, der er sikker og effektiv. Hvis ikke, vi kan få det, så er det bedre ikke at få den. Så lad os vente lidt længere,” siger hun.

Podcasten går desuden om bord i den politiske skandale om en gallamiddag i en irsk golfklub, som i sidste uge tvang den magtfulde handelskommissær, Phil Hogan, til at gå af.

Podcastvært Thomas Lauritzen og EU-redaktør Rikke Albrechtsen præsenterer også listen over efterårets største politiske udfordringer i Bruxelles – og så gør de status over de mange forskellige europæiske regler om covid-19.

”Det er blevet et totalt kludetæppe efterhånden,” siger Rikke Albrechtsen:

”Alle mulige lande har forskellige regler, og de skifter nærmest dag for dag. Det er enormt svært at navigere i.”

Hør om det hele og mere til i den første europæiske podcast efter sommerferien.

 

Abonner på Parlamentet i iTunes | Acast | Spotify

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00