Ugens EU-podcast: Ny satsning på socialt Europa og fælles mindsteløn

PARLAMENTET LOCKDOWN #11: Coronakrisen har skabt endnu større behov for socialt samarbejde, siger EU-Kommissionen, der trods dansk modvilje nu tror endnu mere på en europæisk mindsteløn. Hør om det i denne uge, hvor vi også taler om, hvordan det bliver dyrere for danskerne at være med i Unionen.

Krisen vil øge Europas fattigdom. Her demonstrerer arbejdere mod lukning af en Nissan-fabrik i industriområdet Zona Franca nær Barcelona i Spanien i sidste uge. 
Krisen vil øge Europas fattigdom. Her demonstrerer arbejdere mod lukning af en Nissan-fabrik i industriområdet Zona Franca nær Barcelona i Spanien i sidste uge. Foto: Albert Gea/Reuters/Ritzau Scanpix

Abonner på Parlamentet i iTunes | Acast | Spotify

Millioner af mennesker bliver kastet ud i arbejdsløshed og fattigdom på grund af coronakrisen, også her i Europa.

Derfor vil EU-Kommissionen satse endnu mere på at styrke den sociale dimension i samarbejdet, siger socialkommissær Nicolas Schmit i denne uges europæiske podcast fra Altinget.

Krisen vil ikke ændre Kommissionens dagsorden, og da slet ikke på det sociale område. Vi står fast på minimumsløn.

Nicolas Schmit
EU-kommissær for beskæftigelse og sociale forhold

”Det er præcis, fordi vi står i denne krise – fordi vi er i færd med at opdage betydningen af et modstandsdygtigt samfund – at tiden er inde til en stærkere social dimension,” siger Schmit.

Det betyder, at Kommissionen nu med fornyet styrke vil insistere på blandt andet skabelsen af en europæisk mindsteløn på trods af, at et medlemsland som Danmark er meget bekymret over den satsning.

”Krisen vil ikke ændre Kommissionens dagsorden, og da slet ikke på det sociale område. Vi står fast på minimumsløn,” siger socialkommissæren.

Sammen med EU-redaktør Rikke Albrechtsen går podcastvært Thomas Lauritzen i dybden med den danske frygt for EU’s ambitioner på arbejdsmarkedspolitikken, der nu er ved at tage nye spring fremad på grund af coronakrisen.

I ugens podcast fortæller Albrechtsen også om sit interview i denne uge med EU’s sundhedskommissær, Stella Kyriakides, som forudser gennembrud for mere fælles sundhedspolitik.

Og så henleder Lauritzen opmærksomheden på, at mens de fleste EU-lande hastigt er på vej til at genåbne deres grænser fuldstændigt, så tøver Danmark stadig.

Nu kan tyskere, nordmænd og islændinge tage på sommerferie i Danmark – men foreløbig ikke andre mennesker fra Europa eller resten af verden. Ikke engang, hvis de er gift med en dansker i udlandet, som for eksempel Rikke Albrechtsens egen irske mand eller Thomas Lauritzens belgiske hustru.

”80 millioner tyske turister har lov til at holde sommerferie i Danmark, men ikke min kone, som har levet sammen med mig i 25 år, og med hvem jeg har tre danske børn,” siger Lauritzen i podcasten.

I det hele taget skaber de forskellige EU-landes forskellige holdninger til betydningen af grænsekontrol masser af forvirring på tværs af kontinentet.

Derfor foreslår Kommissionen nu, at alle EU’s interne grænser skal være åbne igen for alle unionsborgere inden udgangen af juni.

Lyt med i denne uges sending fra Bruxelles.

Europa-nævnet støtter Altingets dækning af EU's budgetforhandlinger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00