Ugens EU-podcast: So long friends, see you later … eller bye-bye Britain?

PARLAMENTET#60: I næste uge bliver det afgjort, om Storbritannien skal ud af Den Europæiske Union 12. april, eller om der kommer en sidste udskydelse. På falderebet besøger podcasten en af de britiske politikere, der stadig nægter at tro på Brexit.

Klik her, og abonnér på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Skal man bestille mere kaffe til sit kontor i Europa-Parlamentet, når ens land muligvis er på vej ud af EU i næste uge?

Det var et af de mindste – men dog ret sigende – problemer, som Seb Dance stod og baksede med, da Altinget besøgte den britiske europaparlamentariker fra Labour forleden dag:

”Jeg tror ikke på, at det, der sker nu, er folkets vilje. Kan man ærligt se på det kaos, det rod, den forvirring, den lammelse her og så sige: 'Ja, det var, hvad et snævert flertal stemte for.' Virkelig?!”

I opløbet til et potentielt afgørende EU-topmøde på onsdag ved de 73 britiske medlemmer af Europa-Parlamentet ikke, om de skal deltage i valgperiodens sidste samling i Strasbourg midt i april, om de skal ud og føre europæisk valgkamp i maj, eller om de i stedet skal rydde deres kontorer for aldrig at komme tilbage igen.

Den socialdemokratiske miljøforkæmper Seb Dance hører til de britiske politikere, der stadig nægter at acceptere, at Storbritannien overhovedet skal forlade EU på grund af landets folkeafstemning i sommeren 2016. Han vil have en ny folkeafstemning.

Mød ham i denne uges udsendelse, hvor podcastvært Thomas Lauritzen og EU-redaktør Rikke Albrechtsen også gør status over Theresa Mays forsøg på at lave en aftale med Labours formand, Jeremy Corbyn, før det skæbnesvangre topmøde i næste uge.

Premierministeren lægger op til at bede lederne fra de 27 andre medlemslande om endnu en udskydelse af datoen for Brexit, denne gang frem til 22. maj – altså dagen før at europaparlamentsvalget begynder i nogle lande.

Det ligger ikke nødvendigvis ligefor, at EU27 giver May denne sidste udskydelse. Da slet ikke på de betingelser, hun selv synes at forestille sig lige nu. Hør hvorfor i podcasten.

Vi taler også om Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige slutspurt frem mod valget, og så analyserer vi nye udviklinger på to af de mest kontroversielle politiske områder i EU lige nu:

Forsvaret af retsstaten og demokratiets grundlæggende værdier og kampen om grænseoverskridende social sikring for omrejsende borgere.

På sidstnævnte område er det lykkedes Danmark og andre medlemslande i 11. time at forhindre vedtagelse af et nyt sæt EU-regler, der blandt andet ville have givet alle udenlandske unionsborgere ret til danske dagpenge uden optjening.

Er det så en sejr for Danmark? Og hvad sker der nu videre med de sprængfarlige forslag og debatten om fri bevægelighed for sociale ydelser i Europa?

Hør om det hele i denne uges podcast fra Bruxelles.

 

Klik her, og abonnér på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Forrige artikel Dagens podcast: Hvordan kan pensionskasser hylde bæredygtighed og stadig investere i kul? Dagens podcast: Hvordan kan pensionskasser hylde bæredygtighed og stadig investere i kul? Næste artikel Dagens podcast: Et flertal uden om regeringen vil stoppe privatisering af kritisk infrastruktur Dagens podcast: Et flertal uden om regeringen vil stoppe privatisering af kritisk infrastruktur