Ugens EU-podcast: Vestager fortæller om Leyen-kommissionens ambitioner

PARLAMENTET#82: Nu da Europa-Parlamentet har givet grønt lys, kan et nyt hold EU-chefer gå i arbejde på mandag. Podcasten analyserer den nye formands målsætninger og bringer et langt interview med digital næstformand Margrethe Vestager.

Abonner på Parlamentet i iTunes | Soundcloud | Stitcher

Mens en begivenhedsrig uge i Strasbourg går på hæld, er Juncker-kommissionen allerede ved at være en saga blot.

”Vi er klar. Men hvad der er endnu mere vigtigt, Europa er klar. Mit budskab er enkelt: Lad os så komme på arbejde!”.

Sådan sagde den konservative tyske politiker Ursula von der Leyen, da hun onsdag fik bekræftet hele sit hold og sin egen position som EU-Kommissionens første kvindelige leder nogensinde.

Ved en afstemning i Strasbourg godkendte et stort flertal i Europa-Parlamentet den nye kommission, som dermed allerede på mandag kan afløse luxembourgeren Jean-Claude Juncker og hans kommissærhold, der har beklædt deres poster siden 2014.

Flere af kommissærerne er dog gengangere – blandt andre Danmarks Margrethe Vestager, der fortsætter som konkurrencekommissær, men som samtidig bliver forfremmet til ledende næstformand med ansvar for EU’s digitale fremtid.

”I en data-drevet økonomi er der en risiko for vores uafhængighed. Det er det, der bliver sat på spil,” siger Vestager i et langt interview i denne uges europæiske podcast.

”Vi efterlader så mange data om os, at den profil, der kan tegnes af hver enkelt, kan være meget, meget præcis. Og det er jo en profil, der typisk er til salg. Det vil sige, at ikke kun marketingsfolk og virksomheder kan købe det – det kan politikere også. Det kan dem, der kæmper imod politikere også. Det kan udenlandske kræfter, som kæmper imod vores demokratiske systemer, også,” siger hun.

Lyt til det eksklusive 17 minutter lange interview, hvor Margrethe Vestager ikke alene fortæller grundigt om sit nye job – hun forholder sig også til statsminister Mette Frederiksens (S) kritik af både EU’s udvidelsesplaner og Kommissionens forslag om det næste langsigtede budget for Unionen.

Du kan også høre en reaktion på den danske skepsis fra Europa-Parlamentets næstformand, østrigeren Othmar Karas, der besøger København fredag for at åbne et nyt besøgscenter i Europahuset.

Og så får du den hurtige og skarpe analyse af Ursula von der Leyens vigtigste planer, når Altingets Thomas Lauritzen og Emma Qvirin Holst dykker ned i den nye EU-chefs store tiltrædelsestale foran den europæiske folkeforsamling punkt for punkt.

Velkommen til ugens vitamintilskud af viden om Europa, denne gang direkte fra Strasbourg.

 

Abonner på Parlamentet i iTunes | Soundcloud | Stitcher

Forrige artikel Podcast: Derfor bliver vragede topembedsmænd tilbudt nye stillinger i staten Podcast: Derfor bliver vragede topembedsmænd tilbudt nye stillinger i staten Næste artikel Podcast: Her er stridspunkterne, når Vestens ledere mødes i London Podcast: Her er stridspunkterne, når Vestens ledere mødes i London