Ugens Europa-podcast: Derfor bliver mindsteløn årets EU-fobi for Danmark

PARLAMENTET#86: Trods garantier fra EU om det modsatte frygter socialdemokraterne, at de første skridt til en europæisk mindsteløn kan ende med at true den danske samfundsmodel. Hør hvorfor i denne uge, hvor vi blandt andet også taler om polske dommere, klimafond og det nye kroatiske formandskabs ambitioner for Vestbalkan.

Regeringen frygter, at EU-Domstolen i fremtiden kunne tolke regler om europæisk mindsteløn i en retning, der truer arbejdsmarkedsmodellen i Danmark og andre nordiske lande. 
Regeringen frygter, at EU-Domstolen i fremtiden kunne tolke regler om europæisk mindsteløn i en retning, der truer arbejdsmarkedsmodellen i Danmark og andre nordiske lande. Foto: Francois Lenoir/Reuters/Ritzau Scanpix

Abonner på Parlamentet i iTunes | Soundcloud | Stitcher

Både den socialdemokratiske regering, fagbevægelsen og det meste af Folketinget er bevæbnet til tænderne med argumenter mod den tanke om en form for europæisk mindsteløn, som EU-Kommissionen tog første skridt til i denne uge.

Selvom det foreløbig er et meget forsigtigt skridt – en første høring af regeringer og arbejdsmarkedsparter i Unionens medlemslande – så er der stor dansk bekymring. Hvorfor det? Det kan du blive klogere på, når årets første europæiske podcast fra Altinget tager fat i den spirende debat om mindsteløn på tværs af Europa, som bliver vigtig for Danmark i 2020.

Det her er jo ikke engang kun vores arbejdsmarkedsmodel i Danmark, vores danske model, det er jo hele vores samfunds opbygning. Og begynder vi at pille ved det ene ben på den, så risikerer vi, at hele korthuset smuldrer.

Marianne Vind (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Trods løfter fra EU-Kommissionen om at beskytte den særlige nordiske arbejdsmarkedsmodel, hvor staten ikke lovgiver om mindsteløn, frygter de danske socialdemokrater at se en vidtgående fremtidig tolkning af reglerne fra EU-Domstolen.

”Danskernes forhold til EU vil virkelig få et knæk – i dén grad. Det her er jo ikke engang kun vores arbejdsmarkedsmodel i Danmark, vores danske model, det er jo hele vores samfunds opbygning. Og begynder vi at pille ved det ene ben på den, så risikerer vi, at hele korthuset smuldrer,” siger europaparlamentarikeren Marianne Vind (S) i podcasten.

Blandt meget andet tager vi også fat i den bekymring for underminering af domstolenes uafhængighed i Polen, som i søndags fik tusinder af polske dommere og advokater på gaden i Warszawa for at demonstrere mod landets regering.

Selvom EU-Kommissionen nu i flere år har kritiseret det polske regeringspartis politiske indgreb i landets retsvæsen, så fortsætter de kontroversielle reformer i det store østland. Det har nu også gjort dommere i andre europæiske lande så bekymrede, at nogle af dem også er draget til den polske hovedstad her i weekenden.

”Polske dommere omfavnede os. De klappede, de græd og de råbte hurra,” fortæller formanden for Den Danske Dommerforening, landsdommer Mikael Sjöberg, der var med til demonstrationen.

”Det polske retsvæsen er ikke mere, hvad jeg vil betegne som et uafhængigt retsvæsen,” siger Sjöberg, som Altingets Henrik Axel Buchter har mødt.

Podcastens vært, Thomas Lauritzen, forklarer den polske situation sammen med Altingets konstituerede EU-redaktør, Emma Qvirin Holst, og journalist Freja Søgaard.

De tre tager også fat i både EU’s udvidelse, nye forslag om en europæisk klimafond og konsekvenserne for de svære forhandlinger om Unionens fremtidige rammebudget for 2021-2027.

Lyt med i årets første podcast fra Bruxelles.

Abonner på Parlamentet i iTunes | Soundcloud | Stitcher

Europa-nævnet støtter Altingets dækning af EU's budgetforhandlinger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00