Ugens Europa-podcast: Frygten for et nyt våbenkapløb med russerne vokser

PARLAMENTET#54: Er Europa i sikkerhed eller på vej til en ny slags krig? Danmark og dets naboer opruster igen, mens USA og Rusland skændes om atommissiler. Hør Claus Hjort, Jens Stoltenberg og USA’s nye forsvarsminister i denne uges podcast. Og så er der interview med den danske Nato-ambassadør, Liselotte Plesner.

Nato beskylder Rusland for at bryde en 30 år gammel missiltraktat. Her affyres et russisk kortdistance-missil af typen Iskander under en øvelse nær Skt. Petersborg i 2017.
Nato beskylder Rusland for at bryde en 30 år gammel missiltraktat. Her affyres et russisk kortdistance-missil af typen Iskander under en øvelse nær Skt. Petersborg i 2017.Foto: AP/Russia Defense Ministry/Ritzau Scanpix

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Det sikkerhedspolitiske landskab i Europa er ved at ændre form i en grad, vi ikke har set i mange år – og det skyldes især et stigende pres og et voksende antal provokationer fra Rusland.

Eller det er i hvert fald, hvad EU og Nato siger. Russerne hævder på deres side, at det er de vestlige lande, der pludselig har fået travlt med at opruste og true de russiske grænser på ny.

Det er vigtigt at se igennem noget af den der støj, der kan komme på Twitter og andre steder. Man må vurdere, hvad USA rent faktisk har gjort. Og USA har forpligtet sig mere i Europa.

Liselotte Plesner
Danmarks Nato-ambassadør

Senest har USA besluttet at droppe en over 30 år gammel nedrustningstraktat med stor betydning for Europas sikkerhed, fordi Rusland ifølge amerikanerne har brudt den i 10 år.

Samtidig er alle de europæiske lande, inklusive Danmark, igen begyndt at bruge mange flere milliarder kroner på forsvar. Nato laver nye beredskabsplaner for, hvordan det europæiske territorium bedst kan forsvares hurtigt og effektivt i tilfælde af angreb.

Hvorfor? Er det bare fordi, at Donald Trump vil have os til at bruge flere penge på militær? Hvad er det, vi er bange for?

I denne uge foregår en stor del af Altingets europæiske podcast i den vestlige forsvarsalliances hovedkvarter i udkanten af Bruxelles, hvor forsvarsministrene fra de 29 Nato-lande har været samlet til vigtige møder i de seneste dage.

Du kan høre Claus Hjort Frederiksens lettelse over forsonlige toner fra USA’s nye fungerende forsvarsminister, Patrick Shanahan. Du kan høre, hvordan både Shanahan og Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, har taget imod Danmarks nye forsvarsbudget.

Og så kan du høre den nye danske ambassadør i Nato, Liselotte Plesner, analysere de skarpe krav fra Det Hvide Hus til Danmark og de andre europæiske lande.

”På den ene side må man anerkende, at der er en debat, som er vigtig for hele vores sammenhold. På den anden side skal vi jo også sikre, at vi taler på en fornuftig måde med hinanden,” siger Plesner:

”Jeg tror, det er vigtigt at se igennem noget af den der støj, der kan komme på Twitter og andre steder. Man må vurdere, hvad USA rent faktisk har gjort. Og USA har forpligtet sig mere i Europa, brugt flere penge og har flere soldater.”

Hør interviewet om Danmarks og Europas sikkerhed i denne uges podcast, som ikke kun handler om EU. Men det gør den også!

Podcastvært Thomas Lauritzen og EU-redaktør Rikke Albrechtsen kigger blandt andet nærmere på den første officielle prognose for maj måneds EU-valg, som Europa-Parlamentet offentliggjorde i denne uge.

De taler også om de første desertører fra Theresa Mays konservative parti i Storbritannien, hvor årtiers politiske traditioner er begyndt at falde fra hinanden på grund af Brexit.

Og så har kommissionsformand Jean-Claude Juncker tilsyneladende mistet den sidste rest af tålmodighed med Ungarns leder, Viktor Orban. Nu vil Juncker have Orbans parti, Fidesz, smidt ud af Europa-Parlamentets dominerende konservative gruppe, EPP.

Det hele er klar til dine ører i denne uges udgave af Altinget: Parlamentet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

Jens Stoltenberg

Generalsekretær, Nato, fhv. statsminister, Norge
cand.oecon. (Oslo Uni. 1987)

Liselotte Kjærsgaard Plesner

Ambassadør, Saudi Arabien
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987)

0:000:00