Debat

Ungarsk ekspolitiker: Orbáns Ungarn er en lektion til USA om ikke at tage demokratiet for givet efter Trump

KRONIK: Forsvarere af det amerikanske demokrati kan drage stor nytte af at studere, hvordan det lykkedes for Ungarns Viktor Orbán at erobre den ungarske stat efter at have tabt magten for atten år siden, skriver Zsuzsanna Szelényi.

Orban har ligesom Trump behov for at hans modstandere dæmoniser ham, skriver Zsuzsanna Szelényi.
Orban har ligesom Trump behov for at hans modstandere dæmoniser ham, skriver Zsuzsanna Szelényi.Foto: Leah Millis/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Zsuzsanna Szelényi
Tidligere medlem af det ungarske parlament for Fidesz fra 1990-94, ekspert i udenrigspolitik og medlem af Robert Bosch Academy  

I takt med at Trump modvilligt tillader overgangen til en ny præsident at gå i gang, er spørgsmålet om, hvorvidt han vil indrømme valgnederlaget, ved at forsvinde.

Men der er et andet spørgsmål, som er langt vigtigere. For selv med præsident Biden sikkert installeret i Det Hvide Hus, dukker spørgsmålet op: "Har Trump uigenkaldeligt beskadiget grundlaget for det amerikanske demokrati?"

I forsøget på at annullere millioner af amerikanske stemmer har Trump sat USA på en farlig kurs. Det er et splittet land og et land, hvor retsstatsprincippet er flosset og truet.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det er et scenarie, der ligner Viktor Orbáns nederlag i Ungarn for 18 år siden. Orbáns svar på et snævert nederlag var at vende tilbage i en anden og tredje periode.

Forsvarere af det amerikanske demokrati kunne drage stor nytte af at studere, hvordan det lykkedes for Orbán at erobre den ungarske stat.

Demokratiet er på spil i både USA og Europa

Zsuzsanna Szelényi
Tidligere medlem af det ungarske parlament for Fidesz fra 1990-94, ekspert i udenrigspolitik og medlem af Robert Bosch Academy 

De sande ungarere
Dengang bad Orbán sine tilhængere om at indsamle uregelmæssigheder ved valgene og rapportere dem til den hastigt etablerede "demokratilinje".

"Vi kan ikke være i oppositionen, for nationen kan ikke være i oppositionen!", erklærede han, og på baggrund af hundredvis af påstande om bedrageri valgte hans parti, Fidesz, at udfordre resultaterne af landets parlamentsvalg.

Orban indrømmede dog til sidst nederlaget og forlod embedet, men uden at mødes med sin efterfølger.

Til gengæld samlede han sine tilhængere og udbredte sine nationalistiske, hegemoniske aspirationer, der antydede, at hans politiske rivaler var under fremmed indflydelse, og at det udelukkende var ham, der repræsenterede de sande ungarere.

Løgne døgnet rundt
Ved at oppiske frustrationerne blev Fidesz til en mere samlet bevægelse. Der blev dannet såkaldte ”borgerkredse” over hele landet, der forbandt hundredvis af patriotiske, kirkelige, kulturelle og lokale politiske grupper og mange små virksomheder, hvad enten det var af egeninteresse, ideologisk sympati eller begge dele, men de delte alle interesser med Orbán.

Frustrationen over 2002-nederlaget knyttede Orbáns lejr til hinanden, og få år senere konsoliderede han med succes lederskabet af højrefløjen.

Orban blev besejret igen i 2006, da hans radikalisme og kontroversielle personlighed forhindrede Fidesz i at få flertal, selvom han havde den bedst organiserede base af stemmer.

På trods af at partiets elite begyndte at lede efter en mere moderat leder, holdt Orban fast om grebet.

Seks måneder efter valget blev en tale af den nyvalgte socialistiske statsminister, Ferenc Gyurcsány, lækket.

I samtalen, der foregik bag lukkede døre, indrømmede statsministeren over for sine partiaktivister, at man havde skjult den virkelige tilstand af økonomien for vælgerne under valgkampen, og han fortalte dem, at ”Vi løj morgen, nat og aften”.

Man behøver kun vinde én gang
Orbán greb denne chance for at afsløre ”valgsvindel” og satte spørgsmålstegn ved legitimiteten af hele valget.

Orbán flyttede scenen fra parlamentet til gaderne. I flere måneder forhindrede Fidesz parlamentets arbejde, hvor  det kunne.

Blandt andet fjernede de en beskyttende barriere og lod dermed demonstranter komme tættere på bygningen.

Den langvarige uorden underminerede den socialistledede regerings legitimitet, og da finanskrisen ramte i 2008, blev den magthavende koalition presset til ydergrænsen.

Det eneste, Fidesz behøvede at gøre, var at vente, og i 2010 blev partiet fejet tilbage i regeringen med et “superflertal”.

Eller som Orban udtalte privat: ”Vi behøver kun vinde én gang, men vi er nødt til at vinde stort”.

Støtte gennem vrede
I løbet af de sidste ti år har Orban og hans etpartiregering ændret forfatningen og valgloven.

Denne måned blev der foreslået en ny lov for at gøre det sværere for oppositionspartier at samarbejde om en anti-Orban-platform.

Regeringens medieannoncering er blevet brugt til at belønne forretninger, der er loyale over for regeringen.

Orban har fyldt de demokratiske institutioner med sine venner og opbygget et sofistikeret system af korruption, hvor der er beskyldninger om, at hans inderkreds tilbydes gunstige betingelser i forbindelse med offentlige udbud.

Ligesom andre højrefløjspartier har Fidesz skiftet position i det sidste årti.

De opbygger ikke støtte gennem optimisme, men gennem vrede, grådighed og klager.

Rationalitet og kompromis er nu mere og mere vanskeligt at finde på begge sider af Atlanten.

Demokratiske institutioner er blevet forkastet
USA har traditionelt set haft en stærk og positiv indflydelse på den globale politiske kultur, men Trumpisme og præsidentvalget i 2020 har undermineret den tilstand.

Demokratiske institutioner og retsstatsmekanismer er blevet forkastet, og det kan få vidtrækkende konsekvenser.

I Ungarn ville det at stille spørgsmålstegn ved et valg uden bevis førhen have været fatalt for ens politiske omdømme.

Nu har den sofistikerede og digitaliserede politiske infrastruktur og den permanente kampagnetilstand, som Fidesz introducerede, gjort det muligt for Orban at unddrage sig ansvar på trods af yderligere berigelse af hans venner.

Det kommer endda samtidig med, at der opstår revner i landets sundhedssystem.

I søvne ind i autokratiet
Orban har ligesom Trump behov for, at hans modstandere dæmoniserer ham. Uanset om det er den internationale filantrop George Soros, landets romabefolkning eller EU, er der altid en syndebuk for premierministerens svigt.

Det blev netop bevist denne uge, da Orban fremsatte anklager om "korruption" mod EU-ledere og Soros og derfor nedlagde veto mod EU's genopretningspakke i protest mod den opfattelse, at EU-tilskud ville være knyttet til, hvor aktivt medlemslandene var villige til at opretholde retsstatsprincippet.

Det er nu tvivlsomt, om ungarere kan få Fidesz fra magten fredeligt.

At vi er nået til dette punkt inden for et årti viser, hvor let det er at vandre i søvne, til man ender med et autokrati.

Forhåbentlig vil Trumps adfærd og Orbans i Europa få demokrater til at åbne øjnene og overtale både dem til venstre og dem til højre til at tage udfordringen fra de autokratiske politikere op.

Demokratiet er på spil, både i USA og Europa.

Politikere, uafhængige medier og borgerbevægelser er nødt til at indse, at i denne æra med polarisering ender de demokratiske institutioner, checks and balances og retsstatsprincippet alle med at visne og forsvinde, medmindre vi er villige til at samle os om at beskytte dem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00