Debat

Unicef: Afghanske skolebørn er ofre for bomber og ønsketænkning

DEBAT: Efter 17 års konflikt i Afghanistan er det som om, verden har besluttet, at nu må det da snart være ovre. Men det er langt fra tilfældet – og det rammer de afghanske børns fremtid, skriver Steen M. Andersen, generalsekretær i Unicef Danmark.

I alt står 3,7 millioner afghanske børn uden skolegang – det svarer til halvdelen af landets børn i skolealderen, skriver Steen M. Andersen, generalsekretær i Unicef Danmark.
I alt står 3,7 millioner afghanske børn uden skolegang – det svarer til halvdelen af landets børn i skolealderen, skriver Steen M. Andersen, generalsekretær i Unicef Danmark.Foto: Christian Brøndum/ Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Steen M. Andersen
Generalsekretær i Unicef Danmark

Hørte du om bomben? Du ved, den der ramte midt i myldretiden og sårede adskillige – heriblandt mere end 50 skolebørn? Det gjorde du garanteret ikke, for selv om den fik jorden til at ryste, var braget nærmest ikke til at høre i dansk presse. Måske fordi bomben gik af i Afghanistans hovedstad Kabul.

Efter 17 års konflikt er det som om, verden har besluttet, at nu må det da snart være ovre. Nu må Afghanistan da være på fode igen. Landet figurerer typisk i artikler om afviste asylansøgere, der skal sendes hjem. Konflikterne, tørken og fattigdommen er blevet stille katastrofer, sådan nogle, der må passe sig selv. Vesten er krigstræt. Træt af at kæmpe for at vinde afghanske ”hearts and minds” … nu vil man videre.

Rammer børnenes fremtid
Det er der også andre, der gerne vil. De afghanske børn f.eks. De vil have uddannelse og udvikling. Problemet er bare, at bomber som den der sprang i denne uge, rammer netop den fremtid. Mere end 50 skolebørn var som nævnt blandt de ramte. Alene sidste år måtte 1.000 skoler i landet lukke, fordi de blev ramt af mere eller mindre direkte angreb.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Der er tale om en tredobling i forhold til året før. Det er rendyrket terror. Og som bekendt er terror effektiv, fordi den ikke alene mærker kroppene hos de ramte, men også sætter sig i hjerne og adfærden i resten af samfundet. I Afghanistan får frygten forståeligt nok forældre til at holde deres børn hjemme fra skole. Udover bomberne drives børn ud af skolen pga. fattigdom og flugt.

I alt står 3,7 millioner børn uden skolegang – det svarer til halvdelen af landets børn i skolealderen. For nogle år siden var historien om, hvordan Vesten genåbnede skoler og gav ikke mindst piger mulighed for at få sig en uddannelse, noget man ofte stødte på i dansk presse. I dag skorter det på påmindelser om, at kampen langt fra er vundet – den rimer også dårligt på fortællingen om, at krigen er ved at være ovre.

Alene sidste år måtte 1.000 skoler i landet lukke, fordi de blev ramt af mere eller mindre direkte angreb.

Steen M. Andersen
Generalsekretær i Unicef Danmark

Heldigvis er der nogle få, der gerne vil støtte arbejdet. I denne uge donerede Novo Nordisk Fonden f.eks. 750.000 kroner til skoleindsatsen i Afghanistan. Med dem kan Unicef give nogle af de internt fordrevne børn en chance for at komme i skole, selv om de er endt i lejre midt ud i ingenting.

Midlerne falder på et meget tørt sted. Hos et folk, der er offer for konflikter og ulykker og verdens ønsketænkning om, at virkeligheden er helt anderledes, end den er.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steen M. Andersen

Direktør, FCG Global Goals, rådgiver, Steen Andersen Consult, bestyrelsesformand, Bryd Tavsheden og Influenter A/S, næstformand, Gerlev Idrætshøjskole
cand.mag. i historie og engelsk (Københavns Uni. 1982)









0:000:00