USA-valg: Disse resultater holder vi øje med nu

OPTÆLLING: Det amerikanske valg er endnu ikke afgjort. Få overblik over, hvilke nøgleresultater vi venter på, og hvornår du kan forvente svar.

Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Måske stod du op natten til onsdag for at se resultatet af det amerikanske valg lande stykke for stykke. 

Men et døgn efter venter vi fortsat på de afgørende brikker, før vi kan se, hvem billedet af USA’s  præsident i de næste fire år forestiller, og hvem der vinder flertallet i Senatet – det ene kammer i landets lovgivende forsamling.  

Biden har foreløbig sikret sig 253 valgmænd, mens Trump har 214. Den, der får 270, bliver præsident, og Biden har nu klart flere mulige veje til et flertal end Trump, som reelt kun har én: Han skal vinde Pennsylvania, Georgia, North Carolina og Nevada.

I Senatet har Demokraterne sikret sig 45 pladser, mens Republikanerne har 48. Der kræves 51 for at vinde flertallet. Demokraterne forventes at genvinde det andet kammer, Repræsentanternes Hus. 

Seks stater mangler at tælle de sidste stemmer op, og det kan trække ud, da usædvanligt mange har valgt at brevstemme. 

Fem af de manglende stater er såkaldte svingstater, hvor valget er meget tæt. 

Se her, hvilke resultater vi venter på, og hvornår du kan forvente svar
Antallet af valgmænd står i parentes.

Georgia (16)
Her forventer man at have et resultat natten til torsdag eller torsdag morgen lokal tid, altså i løbet af torsdag dansk tid. Vinderen her får 16 valgmænd, så det vil ikke være nok alene til at give Biden sejren. Trump skal vinde Georgia for at have en chance.

Med 96 procent af stemmerne optalt fører Trump snævert. I Georgia er der desuden to pladser i Senatet på spil, som i dag besiddes af republikanere, men som demokrater håber at overtage.

Arizona (11)
Ved 14-tiden i eftermiddag dansk tid skulle der komme en opdatering fra staten, der giver vinderen 11 valgmænd. Med 86 procent af stemmerne optalt fører Biden med knap tre procentpoint, og nogle, men ikke alle, medier har allerede erklæret ham som vinder. De 11 valgmænd er ikke talt med i de 253, Biden i øjeblikket har. 

Pennsylvania (20)
En sejr her vil kunne sikre Biden præsidentposten, mens Trump skal vinde Pennsylvania og flere andre for at vinde. Også her er valget tæt, og resultatet kan være flere dage undervejs. Pennsylvania godkender nemlig indkomne brevstemmer tre dage efter valget – altså fredag - hvis de er afsendt senest på valgdagen. 

Med 86 procent af stemmerne talt op fører Trump med knap fem procentpoint, men hovedparten af brevstemmerne forventes at gå til Biden. 

Nevada (6)
Resultatet fra staten kan lade vente på sig, for Nevada godkender brevstemmer helt frem til den 10. november, hvis de er afsendt senest på valgdagen. Biden fører meget snævert med 75 procent af stemmerne optalt. Der forventes en opdatering omkring klokken 18 dansk tid.

North Carolina (15)
Også i North Carolina kan der gå flere dage før et endeligt resultat, for man tillader indkomne brevstemmer helt frem til den 12. november, hvis de er afsendt på valgdagen. Trump fører snævert med 95 procent af de forventede stemmer talt op.

En plads i Senatet er også stadig åben. Her fører den republikanske kandidat, men det er tæt.

Alaska: Kan blive den sidste stat, der leverer et endeligt resultat, men det er til gengæld ikke så spændende, når det gælder præsidentposten. Trump forventes at vinde staten, som traditionelt er republikansk. Det vil give ham tre valgmænd.

Der er også en plads i Senatet på spil, som er uafklaret. Her fører den republikanske kandidat stort, men der er kun optalt godt halvdelen af stemmerne.

Følg optællingen her.

Kilder: New York Times, ABC, AP 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

Joe Biden

Præsident, USA (Det Demokratiske Parti)
bachelorgrad i historie og statskundskab (University of Delaware) og kandidatgrad i jura (Syracuse University 1968)

0:000:00