V-kandidater delt på centrale spørgsmål som bankunion og forsvar

UENIGHED: Venstres to største billetsælgere ved EU-valget er delt på en række emner, og de bruger uenigheden aktivt. Også SF’s spidskandidater er uenige. Det kan måske forvirre nogle vælgere, men vil næppe få reel politisk betydning, vurderer Derek Beach.

Søren Gade mener ikke, at EU skal have et tættere forsvarssamarbejde eller gå med i EU's bankunion. Men det mener spidskandidat Morten Løkkegaard.
Søren Gade mener ikke, at EU skal have et tættere forsvarssamarbejde eller gå med i EU's bankunion. Men det mener spidskandidat Morten Løkkegaard.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

”Behøver du at lege rundt og lege mini-DF’er og EU-skeptiker?”

Sådan lyder spørgsmålet fra Venstres europæiske spidskandidat, Morten Løkkegaard, til partifælden Søren Gade, som ligeledes er på valg til Europa-Parlamentet.

”Hvorfor render du rundt og er så EU-lalleglad?” spørger Gade den anden vej.

Spørgsmålene er fra en video med de to kandidater fra februar. Og uenighederne består i mere end bare drillerier, kan man se i Altingets kandidattest.

Jeg er ikke bange for at forvirre vælgerne. Det er et frit land, og folk kan stemme på den, de vil. 

Søren Gade (V)
Kandidat til Europa-Parlamentet

Ud af 21 spørgsmål svarer de to forskelligt på ni spørgsmål – heraf svarer de direkte modsatrettet på fire spørgsmål. Det drejer sig om EU’s bankunion, øget forsvarssamarbejde, udfasning af olie og gas samt udbygning af jernbanenettet.

”Det handler nok om, hvor vi kommer fra. Jeg er opvokset i Jylland, så de primære erhverv som landbrug og fiskeri fylder meget hos mig. Og så har jeg måske en mere direkte måde at sige tingene på,” siger Søren Gade, der fortæller, at uenigheden er ikke en bevidst strategi for ham.

Mens Morten Løkkegaard er Venstres spidskandidat til valget søndag, er den tidligere forsvarsminister Gade nummer fire på V-listen.

Se videoen med de to her, eller læs videre i artiklen nedenunder.

Vælgerne ser det næppe
Strategi eller ej vurderer professor i statskundskab ved Aarhus Universitet Derek Bech, at der i hvert fald er en risiko for, at det kan ende med at forvirre vælgerne.

Han kalder Venstres meget åbenlyse tilgang til uenigheden, som han ikke kan komme på andre eksempler på, for ”spændende”.

”Nogle vil måske være i tvivl om, hvor de har Venstre, og hvad en stemme på dem egentlig går til. Men bredt set er det næppe noget, folk vil lægge mærke til,” siger Derek Beach, der har speciale i EU.

De konkrete politiske uenigheder når næppe bredt ud til vælgerne, tror han.

”Særligt fordi valgkampen er druknet, vil det formentlig være spidsfindigheder for feinschmeckere. Det er langtfra noget, almindelige vælgere vil lægge mærke til,” siger Derek Beach.

”Ting ændrer sig jo”
Over for Altinget erklærer Søren Gade sig som ”glødende tilhænger af EU”, og han understreger, at både han og Løkkegaard bekender sig til Venstres program, men de lægger vægt på forskellige ting.

Men der er jo uenigheder, kan vi se ud af jeres besvarelser. Hvordan vil du håndtere det, hvis I begge bliver valgt?

”Der er nuancer imellem os, men vi arbejder jo for, at Danmark er i EU, og at EU skal være stærkere og Danmark rigere. Når vi kommer til Bruxelles, er det danske interesser, vi slås for,” siger Gade.

Er det dig eller Morten Løkkegaard, der ligger tættest på partilinjen?

”Det ved jeg ikke. Jeg har længe ment noget om grænsekontrol, og nu mener statsministeren så det samme. Så kan man spørge, om det var mig, der fik ham overbevist, eller ham selv. Ting ændrer sig jo, og i forhold til bankunionen er de heller ikke enige i finanssektoren.”

SF og arbejdsmarkedet
Også i SF er der uenigheder mellem de to mest prominente kandidater, Margrete Auken og Karsten Hønge.

De to svarer ligeledes i hver deres retning på fire spørgsmål, nemlig indeksering af børnechecken, retten til dagpenge, adgangen til SU samt den fælles mønt. Derudover er der nuanceforskelle i yderligere tre af deres 21 svar.

Karsten Hønge er enig i, at der især når det kommer til beskæftigelsespolitik, er forskel på ham og spidskandidat Auken.

”Vi er et bredt parti, og EU-valget handler jo om mange andre ting end arbejdsmarkedsspørgsmål, og der er mig og Margrete fuldstændig på linje. Men jeg kommer ikke uden om, at der på de her spørgsmål er nogle væsentlige uenigheder,” siger Karsten Hønge til netmediet A4 Nu

EU-virkeligheden
En ting er som bekendt uenigheder i valgkampen, mens den politiske virkelighed tit er en anden. Og det gælder i særlig grad med EU-politikken, siger Derek Beach.

”Når de kommer til Bruxelles, agerer de i et europæisk parti, hvor der er en stor grad af partidisciplin. De kan slås med de andre om, hvor meget de kan få igennem, men ellers skal de bare følge linjen,” siger EU-forskeren.

Det skal naturligvis ikke forhindre kandidaterne i at sige deres mening før valget. Søren Gade er da heller ikke nervøs for, om vælgerne kan finde rundt i, hvad han og Venstre mener.

”Jeg er ikke bange for at forvirre vælgerne. Det er et frit land, og folk kan stemme på den, de vil. Jeg er nummer fire på listen, og Morten er nummer et.”

Du kan selv se svarene fra alle de europæiske kandidater i Altingets test her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

Morten Løkkegaard

Næstformand, Renew Europe, MEP (V), kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

0:000:00