Vælgernes dom: Partierne i rød blok er de grønneste

MÅLING: De røde partier er grønnest, vurderer vælgerne i en måling, som ifølge politisk kommentator Noa Redington må skuffe Konservative og Venstre.

På en skala fra et til fem, hvor fem står for den "mest grønne politik," giver seks procent af vælgerne topkarakter til Socialdemokratiet.
På en skala fra et til fem, hvor fem står for den "mest grønne politik," giver seks procent af vælgerne topkarakter til Socialdemokratiet.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

Enhedslisten og Alternativet har i vælgernes optik den mest grønne politik.

Det viser en ny måling, som Epinion har foretaget for DR og Altinget.

På en skala fra et til fem – hvor fem står for den "mest grønne politik" – giver en tredjedel af vælgerne de to partier topkarakter. De bliver tæt efterfulgt af Veganerpartiet, SF og Radikale Venstre.

Også Socialdemokratiet ligger et godt stykke højere oppe på den grønne skala end Venstre og Konservative.

Der er rent ud sagt meget varm luft i diskussionen om klima.

Noa Redington
Politisk kommentator

Det er ifølge politisk kommentator Noa Redington et udtryk for, at danskerne stadig forbinder klima- og miljøpolitik med venstrefløjen.

"Jeg tror ikke, at særligt mange danskere ville kunne pege på et konkret politisk forslag fra Enhedslisten, som gør det til det grønneste parti sammen med Alternativet. Men jeg kan godt forstå, at folk svarer sådan, for det er ligesom den historie, der er blevet fortalt. Grundfortællingen i dansk politik er, at den grønne dagsorden er en rød dagsorden," siger han.

Afslører paradoks
Interessen for klima- og miljøpolitik er i løbet af de seneste år steget markant. Alligevel påpeger Noa Redington, at vælgerne har rigtig svært ved at finde ud af, hvad det egentlig vil sige at være et grønt parti.

"Denne her klimapolitiske diskussion har enormt svært ved at sætte sig i det politiske system på en måde, som man kan orientere sig efter," siger Noa Redington, der fra 2008 til 2015 var særlig rådgiver for Helle Thorning-Schmidt (S).

Han fremhæver et eksempel fra målingen, som afslører paradokset:

"Det er et paradoks, at vælgerne på den ene side siger, at det grønne er det vigtigste, mens de partier, som man peger på som de grønneste, ikke står specielt stærkt i meningsmålingerne. Hvis klimadebatten virkelig var den vigtigste dagsorden, burde Enhedslisten, Alternativet og SF banke frem i målingerne, men det gør de altså ikke".

Når alt kommer til alt, mener Noa Redington, at støttepartierne ikke har samme vilje til at sætte sig igennem, når det handler om klima, som på andre politikområder.

"SF og Enhedslisten har lige siddet og forhandlet Arne-aftalen igennem med regeringen i det ene rum, mens de går rundt i et andet rum og er sure over, at regeringen ikke lever op til sine klimamålsætninger. Der er rent ud sagt meget varm luft i diskussionen om klima," siger han. 

Halvandet år efter "klimavalget"
Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har i vælgernes øjne den mindst grønne politik blandt partierne, der er repræsenteret i Folketinget.

Samtidig udgør karakteren fem – "den mest grønne politik" – for alle blå partier blot en til tre procent af svarene i målingen. Særligt Venstre og Konservative må ifølge Noa Redington være skuffede over resultatet.

"Venstre vil jo mene, at de er et grønt parti, men at alt skal ske med måde. Det er for eksempel ret opsigtsvækkende, at Venstre er parate til at tage af råderummet for at bidrage til klimaindsatsen; det vil Enhedslisten og SF jo ikke".

Han fremhæver, at den store divergens mellem partierne afspejler, at man måske var "lidt forhastede" med at udråbe Folketingsvalget i 2019 til et "klimavalg".

"Valgets tale var mere tvetydig end som så. Det kan godt være, at Alternativets og Enhedslistens vælgere synes, at det er supervigtigt, men når det kommer til stykket, er Konservative, Venstre – men også Socialdemokratiets vælgere – nok et andet sted". 

Knap halvandet år efter "klimavalget" er der ikke en rigtig klimapolitisk diskussion i Danmark. Det foregår "meget henover hovedet på almindelige mennesker," mener Noa Redington.

"Lige nu har vi for eksempel diskussionen om biler, men der er jo ikke nogen reel diskussion. Alle er enige om, at det skal foregå bag lukkede døre for, at man hurtigst muligt kan nå en aftale, så det ikke går ud over autobranchen," siger han og tilføjer:

"Det afspejler, at vi har enormt svært ved at sætte kød og blod på det".

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Noa Redington

Kommentator og rådgiver, fhv. særlig rådgiver for daværende statsminister, partiformand Helle Thorning-Schmidt (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni.), Master (Columbia Uni. 1996)

0:000:00