Valgoverblik: Grænsekontrollen har kostet en milliard kroner

NYHEDSOVERBLIK: Det har kostet tre gange så meget som hidtil oplyst at have kontrol ved den danske grænse. Og så vil Pape have hårdere narkostraffe, mens de røde partier vil have højere aktieskat. Få dagens nyhedsoverblik her.

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Godmorgen og velkommen til fredagens overblik over dagens vigtigste politiske historier fra valgkampen.

Grænsekontrollen har kostet en milliard kroner og dermed tre gange så meget, som Rigspolitiet ellers tidligere har oplyst.

Det skriver DR.

Rigspolitiet understreger over for DR-programmet Detektor, at grænsekontrollen ikke har medført ”direkte meromkostninger” til løn, fordi ressourcerne er ”frigjort ved omprioritering af ressourcer fra politiets øvrige opgaver og ressourcer tilført den styrkede indsats i grænseområderne i politiets flerårsaftale fra 2016-2017”.

Desuden afviser forskere et af hovedargumenterne i grænsekontrollen, nemlig at der ikke skulle være styr på EU’s ydre grænser. Det skriver Altinget.

Morten Løkkegaard, Venstres spidskandidat til europaparlamentsvalget, afviser dog kategorisk, at der skulle være kommet styr på de ydre grænser.

”Hvem, som er ved sine fulde fem, kan påstå, at vi har lukket den ydre grænse?” siger han.

Læs også

Pape vil have hårdere narkostraffe
I et forsøg på at få flere unge til at undgå narkotika vil justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fordoble straffen for at sælge narko til børn og unge. Det skal ikke længere være muligt at slippe med en bøde, men altid straffes med fængsel.

”Det handler om, at der er nogle kyniske pushere, der udnytter børn og unge. Det er dem, vi har lyst til at knalde for at sige det helt ærligt,” siger Søren Pape Poulsen ifølge Jyllands-Posten til Ritzau. 

Elever flygter fra opdelte gymnasier
Når andelen af elever med anden etnisk baggrund end dansk stiger, falder det samlede elevtal på en række gymnasier Det viser en gennemgang af tal fra Danmarks Statistik lavet af Altinget

På 11 ud af de 13 gymnasier i landet med den største andel af ikke-etnisk danske elever, er det samlede elevtal faldende.

Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, Mattias Tesfaye, kalder det "en mindre skandale".

Økonomer om S-plan: Ingen forbedringer
Der bliver ikke råd til bedre kvalitet i sundhedsvæsenet. Sådan lyder vurderingen fra sundhedsøkonomer af Socialdemokratiets 2025-plan, som partiet fremlagde tidligere på ugen.

"Man får cirka dækket det, der er objektivt behov for svarende til den demografiske udvikling og sygehusmedicinen, men der er ikke råd til forbedringer," siger sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet til Altinget.

S-formand Mette Fredriksen havde ellers ved præsentationen af planen lagt vægt på, at det nuværende niveau ikke er godt nok. Men ifølge Kjeld Møller Pedersen vil de 11,5 milliarder, der er afsat, kun være nok til at dække den demografiske udvikling, hvor der kommer langt flere ældre.

Oppositionen vil have aktieskat for banker
Når banker og pensionsselskaber handler med aktier, skal de betale en afgift på 0,1 procent til statskassen. Det mener en samlet opposition ifølge Børsen.

Radikale havde ellers tidligere meldt ud, at de ikke støttede op om forslaget, men partiet har nu skiftet kurs.

”Nu er vi klar til at se på det, hvis det kan komme på et europæisk niveau. Vi har rykket os fra, at det skulle være internationalt, til at vi også er med på en europæisk løsning, hvis den kan skabes,” siger Martin Lidegaard, der er finansordfører for Radikale.

Det sker i dag

  • Klokken 8.30: Morgendebat hos Altinget om velfærden anno 2019 og hvor pengene skal komme fra. Både Magnus Heunicke (S), økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), Trine Torp (SF) og innovationsminister Sophie Løhde (V) deltager. 
  • Klokken 16.30: I samarbejde med CPH:DOX viser Altinget dokumentarfilmen 'Democracy LTD' om den europæiske tilstand anno 2019.
  • Klokken 18.30: Mød Alternativet i Altingets gård. Her deltager blandt andre partiformand Uffe Elbæk, politisk ordfører Rasmus Nordqvist og gruppeforperson Carolina Magdalene Maier.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00