Valgoverblik: S klar med nyt klimamål

NYHEDSOVERBLIK: Socialdemokratiet vil reducere Danmarks CO2-udledning med 60 procent frem mod 2030. Røde partier vil stramme miljøkravene til biltrafikken, og så afviser Henrik Sass Larsen en SV-regering. Få overblikket her.

Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Dagens overblik over det politiske nyhedsbillede står primært i klimaets tegn.

Socialdemokratiet er nemlig klar med et nyt udspil, der har som hovedformål at reducere Danmarks udledning af drivhusgasser med 60 procent frem mod 2030. Samtidig skal målet gøres bindende og udmøntes i en ny klimalov.

”Det nye er her, at vi siger, at vi skal lave en bindende klimalov, så det ikke bliver til diskussion, om vi kommer til at nå det. Det skal vi simpelthen, fordi det bliver til lov,” siger næstformand i Socialdemokratiets folketingsgruppe Dan Jørgensen, til TV 2.

Hvis målet om at reducere CO2-udledningen med 60 procent i forhold til 1990 skal nås, kræver det ifølge S, at Folketinget vedtager bindende mål om stop for salg af benzin- og dieselbiler i 2030, 500.000 grønne biler og fem nye havvindmølleparker.

Rød blok vil stramme miljøkrav
Og vi bliver ved klimapolitikken.

Samtlige partier til venstre for regeringen vil nu stramme en blot få uger gammel lov, der er sat i verden for at stille strammere krav til luftforureninger fra biler, busser og lastbiler i landets fem største kommuner.

Men efter Berlingske kan afsløre, at loven hviler på gamle tal, og at luftforureningen koster samfundet det dobbelte af, hvad man hidtil har antaget, så er Enhedslisten, Socialdemokratiet, SF, Alternativet og Radikale nu klar til at stramme loven yderligere.

”Det, regeringen har fået vedtaget, trækker selvfølgelig i den rigtige retning, men det er bare alt for lidt. Vi ved, at der hvert år er rigtig mange mennesker, der dør af luftforurening i vores byer. Det er ærligt talt helt uansvarligt ikke at gøre mere ved det,” siger Enhedslistens miljøordfører, Søren Egge Rasmussen, til Berlingske.

Partierne er derfor klar til at indføre nye miljøkrav i form af eksempelvis partikelfiltre, der kan opsamle endnu flere skadelige partikler, end den nuværende lov tilsiger. På trods af enigheden om lovens manglende ambitionsniveau er det dog ikke lykkedes partierne at finde fælles fodslag om, hvornår de nye krav skal være indført. Radikale ønsker deadline placeret allerede i 2020, mens S ikke er klar med en deadline endnu.

Ydelseskommission skal se mod Sverige
Et af de mest hidsige slagsmål, der er lagt op til, hvis rød blok vinder valget, er, hvad der skal ske med kontanthjælpsloftet. Socialdemokratiets plan om at lade en ydelseskommission komme med en løsning har mødt kraftig modstand fra SF, der truer med ikke at stemme for en finanslov, hvis kontanthjælpsloftet ikke afskaffes.

Truslerne har dog ikke resulteret i indrømmelser fra Socialdemokratiet, der i stedet brugte et debatarrangement i Altingets gård til at opfordre en ydelseskommission til at kigge mod Sverige for at finde inspiration til, hvordan kontanthjælpsloftet kan gentænkes.

Det forklarede Socialdemokratiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil. I Sverige tildeles borgerne kontanthjælp svarende til ”det minimumsbeløb, der skal til for at leve,” og det vil ifølge socialordføreren tilgodese de familier, der er hårdest ramt af kontanthjælpsloftet.

Du kan læse mere om Rosenkrantz-Theils tanker om fremtidens kontanthjælpssystem ved at læse artiklen her og eventuelt gense debatten fra Altingets gård.

Læs også

Sass afviser SV-regering
Vi runder dagens overblik af med at konstatere, at efterdønningerne af statsminister Lars Løkke Rasmussens tanker om en SV-regering endnu ikke lagt sig.

Denne gang er det Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, der over for Politiken sparker idéen langt ud af Køge Torv.

Ifølge Sass vil et egentlig regeringssamarbejde lamme dansk politik, der kalder det ”for vidtgående” at indgå i regering med V.

”Det vil forhindre og ødelægge mobiliteten i dansk politik, hvis man binder sig fast i et regeringssamarbejde, for så låser man hinanden fast. Man har retten til at sige nej hele tiden, og det betyder, at så er der for meget, der ikke kan blive til noget,” siger Henrik Sass Larsen til Politiken.

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: TV 2 afholder valgfolkemøde i Odense, hvor blandt andet Altinget er et af de medier, der foruden TV 2 leverer indhold i løbet af dagen. Hos Altinget kan du blandt quizze med politikere eller opleve chefredaktør Jakob Nielsens interview med en række partiledere. Se hele programmet her.
  • Klokken 19.00: Radikales politiske leder, Morten Østergaard, og DF-formand Kristian Thulesen Dahl mødes til politisk duel i Studenterhuset i Odense. Debatten vises på dr.dk.
  • Klokken 20.00: Efter dagens valgfolkemøde mødes S-formand Mette Frederiksen og statsminister Lars Løkke Rasmussen i valgkampens første statsministerduel. Det er også første gang, at de to skal debattere, efter valget er blevet udskrevet, da Mette Frederiksen ikke deltog i valgkampens første partilederdebatter på grund af sygdom.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00