Valgoverblik: S-toppen giver profiler mundkurv på

NYHEDSOVERBLIK: Socialdemokratiske folketingsmedlemmer skal spørge om lov hos partitoppen, før de udtaler sig til pressen, kræver Sass og Frederiksen. Få overblikket over dagens nyheder. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Godmorgen og velkommen til dagens nyhedsoverblik, der klæder dig på med hele efterspillet på søndagens europaparlamentsvalg. 

Vi begynder dog i en betydeligt mindre andedam, specifikt i den socialdemokratiske, hvor en instruks har skabt rørte vande.

S-formand Mette Frederiksen og gruppeformand Henrik Sass Larsen har sendt en mail til partiets folketingsmedlemmer, hvor de to kræver, at medlemmerne beder partikontoret på Christiansborg om lov, før de udtaler sig til pressen.

Det skriver Politiken.

“Dvs. man ikke udtaler sig – heller ikke på eget ordførerområde – medmindre det er aftalt med Christiansborg forinden,” står der i mailen, som Politiken er kommet i besiddelse af.

Mailen ses ifølge Politikens oplysninger blandt flere S-ordførere som udtryk for “hidtil uset topstyring”. 

EP-valg: Hvem kom (og ville) ind?
Resultatet af valget til Europa-Parlamentet lå allerede klar sent på valgaftenen.

Men først mandag aften var den personlige stemmeoptælling færdig. 

Her blev det klart, at SF's Karsten Hønge til sin egen store overraskelse havde opnået et mandat i Parlamentet. Men Hønge vil hellere sidde i Folketinget, så han har afgivet mandatet igen.

Det falder i stedet til den blot 21-årige Kira Marie Peter-Hansen, der bliver det yngste medlem af Europa-Parlamentet nogensinde.

Derfor ser Danmarks nye hold i Bruxelles sådan her ud:

Morten Løkkegaard (V), Søren Gade (V), Asger Christensen (V), Linea Søgaard-Lidell (V), Jeppe Kofod (S), Christel Schaldemose (S), Niels Fuglsang (S), Margrete Auken (SF), Kira Marie Peter-Hansen (SF), Morten Helveg Petersen (R), Karen Melchior (R), Peter Kofod (DF), Pernille Weiss (K) og Nikolaj Villumsen (EL). 

Du kan læse Altingets præsentation alle de nye medlemmer af Europa-Parlamentet her

Læs også

Stemmeoptællingen viste desuden, at både nummer et og to på listen over antallet af personlige stemmer er Venstre-kandidater: Morten Løkkegaard blev topscorer med 207.558 stemmer, mens Søren Gade blev toer med 201.626 stemmer. 

Altinget har tidligere beskrevet, at de to Venstre-topscorere er dybt uenige på så centrale EU-emner som fælles forsvar og bankunion. Den historie kan du læse her.

S og V bruger Facebook-data ulovligt, vurderer eksperter
Både Socialdemokratiet og Venstre har i strid med loven brugt data fra Facebook til at målrette annoncer til danskerne.

Det vurderer to eksperter ifølge DR Nyheder

Partierne har i strid med loven anvendt Facebooks viden om danskernes politiske interesser. Annoncører må nemlig ikke bruge data om politisk observans, vurderer to juraeksperter over for DR. 

"Når annoncører målretter annoncer på baggrund af persondata, så gør de efter min vurdering noget ulovligt, for de har ikke noget samtykke," siger Sten Schaumburg-Müller, som er professor i it-ret på Syddansk Universitet, til mediet.

Ifølge DR overvejer Datatilsynet nu at gå ind i sagen. 

Løkke forhørte sig hos Frederiksen inden skæbnemøde for Vestager
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) rejser senere tirsdag til Bruxelles for at deltage i Det Europæiske Råds første møde om den nye fordeling af EU's topposter efter europaparlamentsvalget. 

Men inden han pakkede kufferten, mødtes han med S-formand Mette Frederiksen for at koordinere den danske linje. Det skriver Jyllands-Posten

"Jeg er meget bevidst om, hvad det er for en situation, jeg er i rent parlamentarisk. Jeg er godt nok statsminister, men vi er midt i et folketingsvalg. Det kan være, jeg ikke er det, når de spørgsmål i realiteten skal afgøres," siger Lars Løkke Rasmussen til Jyllands-Posten. 

Den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager er en af de ledende kandidater til stillingen som formand for Europa-Kommissionen. Hendes kandidatur fik ny vind i sejlene med den liberale gruppe i Europa-Parlamentet Aldes markante fremgang ved søndagens valg.

Hvis hun skulle ende med at blive tilbudt jobbet, vil statsministeren ikke stille sig i vejen. Omvendt vil han ikke aktivt presse på for at fremme hendes chancer.

Det skriver Politiken.

"Det kan godt ende sådan, at det ikke er mig, der skal træffe beslutningen, når kabalen for alvor skal lægges. Derfor bliver jeg nødt til i overensstemmelse med fast praksis at være tilbageholdende," siger han til avisen og tilføjer:

"Som liberal ville det glæde mig overordentlig meget, hvis vi kan få en liberal kommissionsformand, og der er ingen tvivl om, at Margrethe Vestager er det bedste bud."

Det sker i dag

  • Klokken 08.30: Altinget inviterer til morgendebat om udfordringerne med elevsammensætningen på landets gymnasier. Arrangementet foregår hos Altinget i Ny Kongensgade. 
  • Klokken 11.00: Liberal Alliance holder pressemøde i partiets gruppeværelse på Christiansborg.
  • Klokken 14.30: Enhedslisten holder pressemøde i Provianthuset på Christiansborg.
  • Klokken 17.00: Mød Enhedslisten hos Altinget i Ny Kongensgade. Pernille Skipper bliver blandt andet interviewet på scenen.
  • Klokken 17.00: EU's stats- og regeringschefer mødes i Bruxelles for at diskutere fordeling af Unionens topposter efter europaparlamentsvalget. 
  • EU's udenrigs- og forskningsministre mødes til hver deres rådsmøde i Bruxelles. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00