Valgoverblik: S vil løfte psykiatrien og give unge gratis psykologhjælp

NYHEDSOVERBLIK: Socialdemokratiet vil styrke psykiatrien med samlet fem milliarder kroner over de næste ti år, der skal sikre flere senge og gratis hjælp til børn og unge. Få dagens nyhedsoverblik.

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Godmorgen og velkommen til torsdagens overblik over de vigtigste politiske historier fra valgkampen.

Vi begynder med et nyt udspil fra Socialdemokratiet, der vil forbedre psykiatrien med en ny tiårsplan.

Planen indeholder i alt 11 konkrete tiltag, hvor de mest centrale er 50 nye sengepladser og et tilbud om gratis psykologhjælp til børn og unge, der lider af angst eller depression. 

Du kan læse om alle 11 tiltag her.

Det fremgår ikke af udspillet, hvad initiativerne vil koste, men Politiken har spurgt Mette Frederiksen, der siger, at det samlet vil koste en halv milliard om året. 

Udspillet kritiseres flere steder fra for ikke at være tilstrækkeligt. 

"Der er ingen af Socialdemokratiets forslag, der ikke er gode. Men planen er ikke ambitiøs nok, og den er løs i kanterne," siger Knud Kristensen, der er landsformand for foreningen Sind. 

Mette Frederiksen anerkender, at Socialdemokratiets tiltag ikke kommer til at løse alle psykiatriens problemer. 

"Den er et første skridt," siger hun til Politiken. 

Læs også: Socialdemokratiet vil tilføre psykiatrien 50 nye sengepladser

DF angriber V: I taler landbruget ned
Dansk Folkeparti retter skarp kritik mod Venstres landbrugslinje under miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V). 

Det gamle bondeparti har prioriteret miljøhensyn alt for højt over landbrugets interesser, lyder det fra gruppeformand Peter Skaarup (DF).

Det skriver Altinget

”I begyndelsen havde de en konkret plan for at hjælpe landbruget med at overleve. Nu kommer man med grovfilen og taler dansk landbrug ned, fordi miljø er kommet op på dagsordenen," siger han til Altinget. 

Det vakte også opsigt, da Ellemann-Jensen ved sin tiltrædelse som minister sagde, at han ville være "minister for miljø og for fødevarer – i dén rækkefølge". 

Men Dansk Folkeparti har ikke en pointe, mener han. De forsøger blot at hente vælgere i Venstre:

”Jeg forstår godt fristelsen til at fiske i rørte vande, når der er valgkamp. Men det er da løjerligt, at Dansk Folkeparti ikke har udtrykt sig lidt tidligere," siger Jakob Ellemann-Jensen.

Frederiksen og Løkke dystede om provinspolitiken
Statsministerkandidaterne Mette Frederiksen (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) mødtes onsdag til debat arrangeret af Avisen Danmark. Og her havde de begge medbragt løfter til provinsen.

Det skriver Jyllands-Posten.

Socialdemokratiets formand erklærede, at 60 procent af pladserne på pædagog-, lærer-, socialrådgiver- og sygeplejerskeuddannelserne skal ligge uden for de fire største byer i 2025. Det vil flytte tusind studiepladser ud af de største byer.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen kaldte det senere i debatten for en "bunden opgave" for en ny regering at lave en ny udligningsreform, så landets fattigere kommuner får bedre økonomi. 

"Der er kommuner rundtomkring i landet, som ikke har økonomi til at gøre det, de skal," sagde Lars Løkke Rasmussen.

Støttepartier kritiserer S for ikke at håndtere ulighed
Socialdemokratiet vil gøre op med den stigende ulighed i Danmark.

Men hvis samtlige udspil i partiets 2025-plan gennemføres vil den såkaldte gini-koefficient, der er et mål for økonomisk ulighed i samfundet, blot falde med 0,17. Til sammenligning steg koefficienten med 0,4 under den seneste S-ledede regering i årene 2011 til 2015.

Det får Socialdemokratiets støttepartier op af stolene, skriver Berlingske

"Hvis Socialdemokratiet gør sig nogen forhåbninger om at kunne sidde på Enhedslistens mandater efter valget, så er vi nødt til at se nogle beviser på, at de rent faktisk vil gøre noget reelt ved det her," siger Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, til avisen.  

Socialdemokratiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil afviser kritikken. Hun mener ikke, at gini-koefficienten er et godt selvstændigt mål for udviklingen i ulighed, skriver Berlingske. 

Det sker i dag

  • Klokken 8.30Morgendebat hos Altinget om landbrugets ansvar for klimakrisen. I panelet er Mikkel Dencker fra Dansk Folkeparti, Ida Auken fra Radikale Venstre og Christian Poll fra Alternativet. Sine Riis Lund, redaktør for Altinget: fødevarer, interviewer som optakt Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.
  • Klokken 9.00: Kristian Jensen (V) og Bertel Haarder (V) præsenterer nyt foreningsudspil fra Venstre.
  • Klokken 15.00: Dansk Erhverv og Forsikring & Pension holder EU-debat med topkandidater til europaparlamentsvalget, hvor Peter Westermann (SF), Pernille Weiss (K), Mette Bock (LA) og Marianne Vind (S) deltager. 
  • Det er desuden i dag sidste chance for at brevstemme, hvis man ikke kan møde op ved valgstederne til EP-valget på søndag.  
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00