Vedtaget: Sådan får kommuner og private nu lov at overvåge borgerne i det offentlige rum

OVERVÅGNING: Folketinget har torsdag vedtaget ny lovgivning, som blandt andet giver kommuner mulighed for at videoovervåge borgere i det offentlige rum. Se, hvilke ændringer den nye lov om overvågning vil medføre her.

Fra 1. juli kan de danske kommuner få lov til at filme borgerne på gader, veje og pladser, hvis kommunen og politiet mener, det kan fremme trygheden. Og både offentlige myndigheder og private virksomheder får lov til at overvåge arealer op til 30 meter fra bygningen.

Det er konsekvensen af den lov, et flertal i Folketinget vedtog torsdag med stemmer fra Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. 

Det var justitsminister Nick Hækkerup (S), der på regeringens vegne tog initiativ til ændringerne i efteråret, efter at en eksplosion ved Skattestyrelsen blev den 13. sprængning i hovedstadsområdet det år. Under navnet 'Tryghed og sikkerhed i det offentlige rum' skulle den øgede overvågning sammen med en ny indsats ved grænsen mellem Danmark og Sverige ifølge regeringen "være et værn mod sprængninger og organiseret kriminalitet".

Her er de nye muligheder for overvågning
Nu har regeringen fået et folketingsflertal med på følgende initiativer:

 • Udvidet kommunal videoovervågning
  Fra 1. juli kan danske kommuner efter drøftelse med politidirektøren foretage tv-overvågning af gade, vej, plads eller lignende område, som benyttes til almindelig færdsel, med henblik på at fremme trygheden.

 • Myndigheder kan overvåge ved offentlige bygninger
  Alle offentlige myndigheder får udvidet mulighed for at videoovervåge foran offentlige bygninger. De må foretage tv-overvågning af arealer, som ligger i umiddelbar tilknytning til egne bygningers indgange og facader, når overvågningen er klart nødvendig af hensyn til kriminalitetsbekæmpelse.

 • Myndigheder og private må overvåge arealer i nærheden
  Bestemte private virksomheder og offentlige myndigheder kan overvåge offentlige arealer, som ligger op til 30 meter fra, hvor virksomheden eller myndigheden er placeret. Eksempelvis må detailbutikker overvåge områder, der ligger op til 30 meter fra butikkens indgange og facader. Tv-overvågning må dog kun ske, hvis overvågningen er klart nødvendig af hensyn til kriminalitetsbekæmpelse. 

 • Myndigheder skal registreres i politiets register
  Det bliver obligatorisk for alle myndigheder, der bruger videoovervågning, at tilmelde sig politiets register over tv-overvågningskameraer, Polcam, så politiet lettere kan tilgå det.

 • Myndigheder kan beholde optagelser med personoplysninger i længere end 30 dage
  Offentlige myndigheder og private, som tv-overvåger efter reglerne i loven, får i særlige tilfælde lov til at opbevare billed- og lydoptagelser med personoplysninger i længere end de nuværende 30 dage, som den tidligere tv-overvågningslov har tilladt. Optagelserne kan gemmes i mere end 30 dage, hvis det er nødvendigt af hensyn til en indgivet anmeldelse om strafbart forhold. 

Flere partier har været kritiske overfor loven
Da justitsministeren spillede ud med forslaget om at udvide mulighederne for overvågning, mødte det hård kritik fra flere partier. 

Blandt andre mener retsordfører Kristian Hegaard (R) og tidligere medlem af Alternativet Sikandar Siddique, at mere overvågning kan indskrænke danskernes frihed.

Men Nick Hækkerup forklarede dengang i folketingssalen, at overvågning tværtimod kan føre til mere frihed.

”Uden tryghed, ingen frihed. Uden tryghed, ingen frihed. Det er sandheden. Det er derfor, vi kriminaliserer. Det er jo i virkeligheden det, som vi gerne vil. Og hvis man siger, at dét er rigtigt, så følger det logisk heraf, at med overvågning stiger friheden,” sagde justitsministeren.

Kristian Hegaard var også skeptisk over for, om øget masseovervågning overhovedet vil dæmpe bandekriminaliteten i Danmark, som regeringen siger, da det ikke har givet pote i England.

”Hvorfor skulle det så være en løsning i Danmark? Det er nemt at omgå overvågning med hættetrøjer og kasketter. Derved er overvågning som løsning blot reduceret til falsk tryghed,” skrev han i et indlæg på Altinget.

Følg L 102 Lov om tv-overvågning
(Justitsministeriet)

28/5
2020
31/5
2020
28/5
2020
26/5
2020
7/5
2020
25/2
2020
5/2
2020

Forrige artikel Et år efter valget skal EU-Parlamentet stadig finde sig selv Et år efter valget skal EU-Parlamentet stadig finde sig selv Næste artikel Dan Jørgensen vil forhandle 2025-klimamål til efteråret Dan Jørgensen vil forhandle 2025-klimamål til efteråret