Venstre åbner døren for Villum Christensen som borgmester

AFTALE: Venstre i Slagelse har ingen planer om at spænde ben for, at Villum Christensen om to år kan blive ny borgmester. Nu kan kun et aftalebrud fra S og John Dyrby Paulsen forhindre et muligt borgmesterskifte.

Villum Christensen (LA) meddelte sidste uge, at han ikke genopstiller til Folketinget for i stedet at forberede sig på at kunne blive borgmester i Slagelse Kommune.
Villum Christensen (LA) meddelte sidste uge, at han ikke genopstiller til Folketinget for i stedet at forberede sig på at kunne blive borgmester i Slagelse Kommune.Foto: /ritzau/Jens Nørgaard Larsen
Kim Rosenkilde

Det vakte borgerlige vrede, da LA’s Villum Christensen valgte at gøre socialdemokraten John Dyrby Paulsen til borgmester i Slagelse.

Men trods personlig og politisk nag åbner Venstre nu for, at LA’s Villum Christensen kan blive borgmester i Slagelse Kommune om to år, hvis han ønsker det.

Muligheden indgik som en del af den kontroversielle konstitueringsaftale, som gjorde John Dyrby Paulsen (S) til borgmester med mulighed for at give stafetten videre til Villum Christensen halvvejs.

Og den aftale meddeler Venstre nu, at man ikke har tænkt sig at blokere.

Aktuelt er vores linje, at vi ikke er en del af den borgmesteraftale og derfor ikke vil gå ind og blande os.

Knud Vincents (V)
Gruppeformand

”Aktuelt er vores linje, at vi ikke er en del af den borgmesteraftale og derfor ikke vil gå ind og blande os, men i stedet stemme blankt,” siger Knud Vincents, gruppeformand for Venstre i Slagelse byråd.

Udmeldingen fra Venstre kommer oven på, at Villum Christensen i sidste uge gjorde det klart, at han ikke vil genopstille til Folketinget for i stedet at forberede sig på at få en borgmesterkæde om halsen.

LA og S kan selv bestemme
I praksis betyder blanke stemmer fra Venstre, at partiets ti medlemmer af byrådet ikke tæller med, hvis der skal findes et flertal bag Villum Christensen som borgmester blandt kommunalbestyrelsens 31 medlemmer.

I stedet giver den kommunale styrelseslov mulighed for, at et flertal blandt de resterende 21 medlemmer selv kan ordne sagen.

Dermed gør Venstre det muligt for de 12 socialdemokrater og Villum Christensen selv at finde ud af, om der skal ske et borgmesterskifte eller ej.

”Hvis ikke der er et flertal blandt de fremmødte i kommunalbestyrelsen for en borgmester, så kan man komme ud i en anden og tredje afstemningsrunde. Her vil Venstres blanke stemmer bane vejen for, at Socialdemokratiet og Liberal Alliance selv kan afgøre det,” siger Marius Ibsen, der er ph.d. i statskundskab og tidligere mangeårig kommunaldirektør i Gladsaxe Kommune.

Han peger på, at borgmestervalget vil blive afgjort allerede i anden runde, hvis ikke der er andre kandidater til posten. Men skulle der være det, vil det i tredje runde være et flertal blandt de, som deltager i afstemningen, der afgør sagen.

Dyrby: Jeg kommer det ikke nærmere
Selv tager Villum Christensen godt imod Venstres udmelding. Han mener samtidig at have sikret sig, at Socialdemokratiet rent faktisk også vil overholde den indgåede aftale og give borgmesterstaffeten videre til ham.

”Jeg havde et møde med John Dyrby om det i sidste uge, og der blev vi enige om, at nu vil han gå ud og sige meget eksplicit, at selvfølgelig holder han den aftale, vi har skrevet under på. Det forventer jeg snart vil ske,” siger Villum Christensen.

John Dyrby Paulsen har selv tidligere meldt ud, at han planlægger at være borgmester i en periode på fire år og ikke to. Men at han også har tænkt sig at holde sig til den indgåede aftale.

Hvordan det skal gå op, har han ikke tænkt sig at komme nærmere ind på på nuværende tidspunkt. I stedet gentager han samme sætning, som han de seneste knap to måneder igen og igen har brugt som svar på spørgsmål om et muligt borgmesterskifte.

”Det er en mulighed om ønsket. Det står i aftalen. Og nærmere kommer jeg det ikke,” siger John Dyrby Paulsen.

Læs også

Dokumentation

Sådan vælges en borgmester

Ved flertalsvalg er den kandidat valgt, som opnår stemmer fra et flertal af de tilstedeværende medlemmer. Opnås et sådant flertal ikke ved 1. afstemning, foretages en ny afstemning.

Ved 2. afstemning er en kandidat valgt, hvis den pågældende opnår stemmer fra et flertal af de tilstedeværende medlemmer, eller hvis der kun afgives stemmer på den pågældende.

Bringer 2. afstemning heller ikke nogen afgørelse, foretages bundet valg mellem de to, der ved 2. afstemning har fået flest stemmer, således at det ved stemmelighed afgøres ved lodtrækning, på hvilke to der ved det bundne valg (3. afstemning) skal stemmes.

Står stemmerne lige ved 3. afstemning, træffes afgørelsen ved lodtrækning.

Kilde: Lov om kommunernes styrelse §24 stk. 1


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Dyrby Paulsen

Direktør, Dansk e-Mobilitet, fhv. MF og borgmester i Slagelse (S)
cand.polit. (Københavns Uni. 1990), hd i udenrigshandel (Handelshøjskolen i København 1992)

Knud Vincents

Borgmester (V), Slagelse Kommune

Marius Ibsen

Fhv. kommunaldirektør, Gladsaxe Kommune
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1974)

0:000:00