Debat

Venstre: Luk EU's ydre grænser nu. Ikke om flere år, som Kommissionen og regeringen ønsker

DEBAT: Migranter strømmer stadig illegalt til Europa, og der er en stor chance for, at de kan blive, så snart de har sat deres ben på en sydeuropæisk strandkant. EU-Kommissionens asylpagt tager ikke fat om problemet, skriver Venstres Søren Gade og Mads Fuglede. 

Migranter går i land på den spanske ferieø Gran Canaria. I oktober ankom der ti gange så mange som normalt til øen, skriver Mads Fuglede (V) og Søren Gade (V). 
Migranter går i land på den spanske ferieø Gran Canaria. I oktober ankom der ti gange så mange som normalt til øen, skriver Mads Fuglede (V) og Søren Gade (V). Foto: Borja Suarez/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mads Fuglede (V) og Søren Gade (V)
Hhv. udlændinge- og integrationsordfører og medlem af Europa-Parlamentet

Når talen falder på Tenerife eller Gran Canaria, vil de fleste af os nok erindre gode ferieminder med sol, strand og spansk charme. Men i disse dage er ferieøerne omdannet fra at være danskernes favoritdestination til indgangsport for illegale migranter, som forsøger at komme ind i Europa.

For mens coronaepidemien har bremset strømmen af migranter andre steder i Europa, så er antallet af afrikanske migranter på de kanariske øer eksploderet. Alene i oktober ankom mere end 5.300 mennesker. Det er ti gange flere end samme tid sidste år.

Udviklingen udstiller derfor det akutte behov for én gang for alle at sætte en stopper for kyniske menneskesmuglere, som bilder folk ind, at man kan komme sikkert til Europa, og derefter sætter mennesker i faldefærdige både på tur over Atlanterhavet - med gyldne løfter om en bedre fremtid.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Grænsen skal lukkes nu
Så sent som i september fremlagde EU-Kommissionen sit forslag til en ny asyl- og migrationspolitik i EU. Formålet er at finde en fælles europæisk løsning på problemet.

Desværre tager forslaget ikke ordentligt fat om det grundlæggende problem. Nemlig, at migranter stadig strømmer illegalt til Europa, samt at der stadig er stor chance for, at de kan blive, så snart de har sat deres ben på en sydeuropæisk strandkant.

Derfor er det også afgørende, at vi får lukket den ydre grænse her og nu. Ikke først om flere år, som EU-Kommissionen og den danske regering ønsker. Og så skal vi i gang med at sende de migranter tilbage, som ikke har lovligt ophold.

Mads Fuglede (V) og Søren Gade (V)
Hhv. udlændinge- og integrationsordfører og medlem af Europa-Parlamentet

Derfor er det også afgørende, at vi får lukket den ydre grænse her og nu. Ikke først om flere år, som EU-Kommissionen og den danske regering ønsker. Og så skal vi i gang med at sende de migranter tilbage, som ikke har lovligt ophold.

Vi vil gøre det krystalklart for alle, som drømmer om at komme hertil, at Europa ikke giver ophold til illegale migranter. Det vil for alvor effektivt bremse strømmen.

Positiv udvikling i Afrika
Vi anerkender fuldt ud, at vi også skal se på de bagvedliggende årsager til, at migranter drømmer om at komme hertil. Mange unge afrikanere ønsker en bedre fremtid, og hvem kan fortænke dem i det? Men deres fremtid er i Afrika. Ikke i Europa.

Derfor skal EU være med til at understøtte en positiv udvikling i Afrika - herunder ved at fremme frihandel, økonomisk fremgang og uddannelse og understøtte stabilitet og demokratisk udvikling.

For eksempel arbejder vi for, at alle EU-lande skal leve op til FN’s målsætning om at bruge 0,7 procent af BNI på udviklingsbistand, som vi gør i Danmark. I tillæg hertil skal de lande, som modtager store udviklingssummer fra EU, også samarbejde med EU om at få deres borgere hjem.

Hvis vi skal bremse migrantstrømmene, så kræver det handling her og nu. Fuld kontrol ved de ydre grænser og mere målrettet hjælp til Afrika. Og så skal vi gøre det klart, at migranter, der kommer illegalt hertil, ikke har en fremtid i Europa.

Dokumentation

TEMA: EU's asyl- og migrantpagt

Fem år efter flygtningekrisen er EU-Kommissionen endelig klar med en plan for en fælles flygtningepolitik.

Ansøgninger om asyl skal behandles hurtigere ved EU’s ydre grænser, og alle EU-lande skal tage ansvar via ”obligatorisk solidaritet”.  Der bliver ingen tvungen omfordeling, men et EU-land kan blive tvunget til at tage ansvar for en afvist ansøger, hvis landet ikke formår at sende personen hjem, lyder det blandt andet i udspillet, der blev præsenteret 23. september.

Altinget benytter anledningen og spørger et hold af debattører: Kan Kommissionens udspil fikse EU’s nedbrudte asylsystem – og er det et realistisk udspil? Får asylansøgere en fair behandling, der ikke underminerer deres retssikkerhed? Vil udspillet hjælpe de frontlinjestater, der står med det største migrationspres, uden at få lande som Danmark og en række østeuropæiske lande til at stå på bagbenene?

Mød panelet her og følg debatten på Altinget EU.

-Pernille Vermund (NB), formand og udlændingeordfører

-Margrete Auken (SF), MEP

-Pernille Weiss (K), MEP

-Morten Messerschmidt (DF), EU-ordfører

-Søren Gade (V) og Mads Fuglede (V), hhv. MEP og udlændingeordfører

-Charlotte Slente, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp

-Nikolas Feith Tan, forsker i international flygtningeret, Institut for Menneskerettigheder

-Rasmus Grue Christensen, direktør for Dignity - Dansk Institut mod Tortur


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Fuglede

MF (DD)
cand.mag. i historie og filosofi (Aarhus Uni.)

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

0:000:00