Venstre vil lade små foreninger slippe for omfattende hvidvaskkontrol

KONTROL: Venstre vil se på, om der kan indføres en bagatelgrænse, så foreninger ikke rammes af høje bankgebyrer grundet hvidvasklovgivning. Der arbejdes på det, men der er nødt til at være kontrol, lyder det fra bankerne.

Kampen mod hvidvask i danske banker koster dyrt for foreninger. For regningen for bankernes kontrol med, om sorte penge vaskes hvide, er en væsentlig kilde til stigende gebyrer, der belaster foreningernes økonomi tungt. 

Derfor bør små foreninger med begrænset økonomi fritages for kontrolkrav. Det mener Venstres idrætsordfører, Stén Knuth.

”For en lille skakklub er det svært at forstå, hvorfor man skal betale 1.000 kroner for at have en bankkonto med 5.000 kroner på. Derfor skal vi se på, om det giver mening med en bagatelgrænse for foreninger med få transaktioner,” siger han.

Altinget beskrev i sidste uge, hvordan bankernes gebyrer på foreningskonti er stadigt stigende, hvilket ifølge bankerne blandt andet skyldes øgede krav om kontrol for hvidvask.

Vi ved ikke, hvem der sniger sig under radaren
Den finansielle sektor arbejder på, at skære systemet mere til, lyder det fra Finans Danmarks juridiske direktør Kjeld Gosvig-Jensen, men han har dog svært ved at se, hvordan man helt kan tage de små foreninger ud af kontrol-ligningen, som Venstre foreslår.

”Vores medlemmer vil for alt i verden ikke genere deres kunder, og vi forsøger at koncentrere kræfterne, så vi bliver så effektive som muligt, men vi vil altid være nødsaget til at monitorere, for det er ikke til at vide, hvem der sniger sig under radaren,” siger Kjeld Gosvig-Jensen.

Stén Knuth mener, at det må være muligt for bankerne at opsætte systemer, der kan finde mistænkelige overførsler, så lødige danske foreninger ikke rammes. Han håber på opbakning i Folketinget, til at se på reglerne.

”Dem, der gerne vil snyde, de snyder. Men man må kunne sætte nogle systemer op, der kan imødekomme de her ting. Vi bliver nødt til at udfordre det, for det er svært at forklare de frivillige det, som det er nu,” siger han.

Læs hele artiklen på Altinget Civilsamfund.

Forrige artikel Eksperter anbefaler mere gennemsigtige coronaregler: Vi bør lære af Norge Eksperter anbefaler mere gennemsigtige coronaregler: Vi bør lære af Norge Næste artikel Ambitiøse klimamål i EU kan blive en dyr fornøjelse for Danmark Ambitiøse klimamål i EU kan blive en dyr fornøjelse for Danmark