Venstres bagland vælger Inger Støjberg som næstformand efter kampvalg

LANDSMØDE: Inger Støjberg er ny næstformand i Venstre, efter at et stort flertal i baglandet pegede på hende fremfor modkandidaten, Ellen Trane Nørby. 

Inger Støjberg er Venstres nye næstformand. 

Det står klart, efter at Venstres bagland på partiets ekstraordinære landsmøde i Herning lørdag valgte hende fremfor modkandidaten, Ellen Trane Nørby. 

Det blev en massiv valgsejr til Inger Støjberg, der fik 577 af de over 850 fremmødte delegeredes stemmer.

206 stemte på Ellen Trane Nørby, mens tre stemte blankt. 

Da Inger Støjberg inden valghandlingen talte for forsamlingen, afviste hun, at hun skulle kæmpe for en særlig fløj i Venstre.

"I ved, at jeg er en kriger. En værdikriger. Jeg går altid i krig for Venstres politik. Men jeg er aldrig en fløjkriger," sagde hun.  

Holstein: Vild storsejr 
Inger Støjberg var på forhånd favorit til at vinde næstformandsposten.

Men det overrasker Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, at så mange af de delegerede foretrak hende fremfor Ellen Trane Nørby, der inden folketingsvalget i juni var sundhedsminister.

"Valget af Støjberg var forventet, men det er vildt, at hun scorer op mod tre fjerdedele af stemmerne. Det understreger jo, hvor meget bedre Støjberg har tag i baglandet end Ellen Trane," siger han. 

Valget af Støjberg betyder, at Venstre nu har et ledelsesmakkerpar bestående af hende og den nyvalgte formand, Jakob Ellemann-Jensen.

De to favner tilsammen bredt både geografisk og politisk, og det kan vise sig som en fordel for partiet, mener Holstein:

"Ellemann står for en stærkere grøn linje i Venstre og en midterkurs i udlændingepolitikken, han appellerer så udpræget til byvælgere, bedre uddannede og unge. Støjbergs strammerlinje appellerer især til Venstres vælgerkorps i provinsen," siger han og tilføjer:

"Her ville Ellen Trane overlappe for meget i forhold i forhold til Ellemann."

Trane: "Vi skal have færre fløjkrigere"
Da Ellen Trane Nørby inden næstformandsvalget holdt sin kandidattale, lagde hun stor vægt på, at Venstre i hende ville få en samlende næstformand. 

"Vi skal have flere frihedskæmpere og færre fløjkrigere," appellerede hun. 

Hun lagde også vægt på, at Venstre skal være et optimistisk parti, der orienterer sig ud over Danmarks landegrænser.  

"Vi er ikke nationalkonservative. Vi ser optimistisk på verden. Vi møder andre mennesker med forventninger, uanset hvem de er. Vi er på ingen måde den der sure, vrisne borgerlighed," sagde hun.

Efter nederlaget gik Ellen Trane Nørby på talerstolen og appellerede til samling. 

"Ellen Trane tog umiddelbart nederlaget pænt, det lover godt i forhold til at få styr på fløjkrigene," siger Erik Holstein.

,

Forrige artikel Ellemann sætter kursen med fem pejlemærker for Venstre Ellemann sætter kursen med fem pejlemærker for Venstre Næste artikel Roskilde Roklub, Bulldog Klubben og Danske Ølentusiaster – disse foreninger er ministrene medlemmer af Roskilde Roklub, Bulldog Klubben og Danske Ølentusiaster – disse foreninger er ministrene medlemmer af