Wammen: Brexit kan koste to milliarder i ekstra EU-tilskud

BREXIT: Hvis Storbritannien forlader EU-samarbejdet uden en aftale og ikke betaler sin del til næste års budget, kan Danmarks regning til EU stige.

Den danske regering kan blive nødt til at finde flere penge i statskassen til EU, hvis briterne forlader EU uden en aftale 31. oktober.

Ingen aftale betyder nemlig, at der ikke er nogen garanti for, at briterne tager del i EU-budgettet for næste år, som det ellers er planen.

Og det kan give Danmark en ekstraregning på op til næsten to milliarder kroner.

Det skriver finansminister Nicolai Wammen (S) i et svar til Folketingets Europaudvalg.

"Lykkes det ikke i tilstrækkelig grad at tilpasse budgettet, vil det kunne medføre en betydelig stigning i EU-bidraget. I 2020 skønnes det danske EU-bidrag alt andet lige at kunne stige med op til knap to milliarder kroner, såfremt Storbritanniens betalinger til EU-budgettet skulle udeblive," skriver finansministeren.

Dansk bidrag til EU kan blive det højeste nogensinde
Nicolai Wammen slår fast i sit svar, at Danmark dog vil kæmpe for, at det hul i budgettet, som briterne efterlader, ikke bliver dækket med øgede bidrag fra medlemslandene. Budgettet bør i stedet "konsolideres og tilpasses den nye virkelighed".

På nuværende tidspunkt forventes det danske bidrag til EU-budgettet i 2020 at lande på 22,6 milliarder kroner. Selv uden ekstraregningen vil det være det højeste beløb nogensinde, skriver finansministeren i et andet svar til Europaudvalget.

Risikoen for, at Storbritanniens udtrædelse ender uden en aftale, er fortsat stor, lyder vurderingerne både fra den danske regering og EU. Der er i øjeblikket forhandlinger mellem EU og Storbritannien om en ændring af udtrædelsesaftalen, men der er ikke sket særlige fremskridt.

Oven i det har den britiske premierminister, Boris Johnson, flere gange understreget, at briterne skal forlade EU-samarbejdet 31. oktober, uanset om der en aftale på plads eller ej.

Forrige artikel Nekrolog: Farvel til Frankrigs mest folkelige præsident Nekrolog: Farvel til Frankrigs mest folkelige præsident Næste artikel Bødskov klar med ny styrelse for overenskomster: Respekt og dialog er nøgleord Bødskov klar med ny styrelse for overenskomster: Respekt og dialog er nøgleord