Wermelins styrelse freder omstridte sprøjtemidler: Ikke grundlag for forbud

SPRØJTEMIDLER: Trods fund over grænseværdien er der ikke grundlag for at forbyde landbrugets brug af omdiskuterede sprøjtemidler, lyder det fra Miljøstyrelsen. DN er uenig og kræver forbud.

Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Der er ikke grundlag for et forbud mod udskældte sprøjtemidler, selvom der flere gange er gjort fund af pesticidrester over grænseværdien i grundvandet.

Det meddeler Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

”Baseret på det nuværende samlede vidensgrundlag vurderer Miljøstyrelsen, at den godkendte anvendelse af de testede midler ikke fører til uacceptabel udvaskning til grundvand, hvis de fastsatte begrænsninger overholdes,” lyder det.

Miljøstyrelsens vurdering tager udgangspunkt i en ny og ventet rapport om sprøjtemidler. Den såkaldte VAP-rapport – som er udarbejdet af GEUS og Aarhus Universitet – har undersøgt, om den nuværende brug af sprøjtemidler i landbruget kan ende med at udvaske pesticidrester til grundvandet over grænseværdien. Ifølge rapporten bliver der gjort flere fund i grundvandet over grænseværdien af 1,2,4-triazol, der stammer fra svampemidler, som bliver hyppigt anvendt i landbruget i dag. Stoffet er både blevet beskyldt for at skabe resistens i landbruget og i sundhedsvæsnet, og så er det mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Det er en dybt bekymrende udvikling, og fordi azolmidler udgør over en femtedel af det samlede forbrug af svampemidler herhjemme, så står vi med en alvorlig situation.

Walter Brüsch
Grundvandsgeolog i Danmarks Naturfredningsforening

Men Miljøstyrelsen understreger, at sprøjtemidlerne ikke kan forbydes, da der set over et år ikke er tale om fund, der i gennemsnit overskrider grænseværdien. Overskridelserne er få, og koncentrationerne falder hurtigt i igen, lyder det.

”En alvorlig situation”
Men argumenterne bider ikke rigtigt på hos Danmarks Naturfredningsforening.

”Det er en dybt bekymrende udvikling, og fordi azolmidler udgør over en femtedel af det samlede forbrug af svampemidler herhjemme, så står vi med en alvorlig situation. Der er tale om et giftstof, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende for mennesker, og vi mener, at der nu er grundlag for, at ministeren bør indføre et forbud,” siger grundvandsgeolog i Danmarks Naturfredningsforening Walter Brüsch i en skriftlig kommentar.

Han mener, at Miljøstyrelsen fejlfortolker EU-reglerne.

”Ifølge EU-Kommissionens forordning, så skal stofferne forbydes, når de findes over grænseværdien, hvilket netop er tilfældet i den nye rapport. Så jeg undrer mig meget over Miljøstyrelsens tolkning af EU-reglerne,” siger Walter Brüsch.

Minister har tidligere overvejet forbud
Miljøminister Lea Wermelin (S) har tidligere udtalt sig om et udkast til VAP-rapporten, hvor hun bestemt ikke talte sagen ned.

”I første omgang afventer jeg den endelige rapport, men hvis den viser, at der er et problem med udvaskning af svampemidler til grundvandet, så vil jeg selvfølgelig ikke tøve med at skride ind. Og der kan et forbud eller andre restriktioner være en vej,” sagde Lea Wermelin til DR i januar

Altinget arbejder på at få en kommentar fra miljøministeren.

Læs mere om VAP-rapporten her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00