Tak for dit engagement i vores fælleskab


Er du sikker på, at du vil anmelde denne kommentar?

 • Thomas Eske Holm ·

  Vi har allerede en artsportal

  Hjemmesiden www.fugleognatur.dk er Danmarks Nationale Artsportal. Her ligger Naturbasen som favner den folkelige naturovervågning i Danmark. Data bliver kvalitetssikret og brugt i Naturplan Danmark, i HNV-kortlægningen for både skov og lysåbne naturtyper, i forvaltningen af Naturstyrelsens arealer, i Biowide, i rødlistearbejde, i kommuners forvaltning, i VVM-vurderinger og mange andre steder. Hjemmesiden samarbejder med allearter.dk og har artslister der er helt opdateret. Desuden har vi et indtastningsværktøj på hjemmesiden som er “state of the art” og en tilsvarende mobil applikation.

  Samtidig kører vi atlasprojekter med dagsommerfugle, guldsmede, padder og krybdyr i samarbejde med Naturhistorisk Museum og med nogle af landets fremmeste eksperter. Ved at sætte fokus på artsgrupper via atlasprojekter bliver indsamlingen intensiveret og den nye viden der allerede er fremkommet benyttes nu i forvaltningen og i VVM-vurderinger.

  Der findes således allerede en artsportal som fungerer eminent og som for staten og beslutningstagere er den billigste model for indsamling af Citizen Science. At data benyttes i meget stort omfang viser samtidig, at datakvaliteten er på et meget højt niveau. Alligevel er der nogle der mener, at indsamling af folkelige naturdata “bør” ligge hos staten, selv om det vil være mange millioner kr. dyrere - årligt! Det skyldes til dels brødnid og dermed uvilje til at støtte et privat initiativ, og dels fordi man selv gerne vil sidde for bordenden og have flere offentlige midler. Fakta er bare, at der ingen faglige eller økonomiske argumenter er for at staten skal udvikle et parallelt system.

  Et statsligt system der samler allerede kvalitetsikrede biodiversitetsdata fra de eksisterende platforme (Naturbasen, DOFbasen, Bugbase, Miljøportalen mv.) kunne til gengæld være en god ide og den rette vej frem.

Prøv christiansborg gratis i 14 dage

 • Artikler
 • Debat
 • Politisk kalender
 • Spørgsmål og svar
Dagens portal