Tak for dit engagement i vores fælleskab


Er du sikker på, at du vil anmelde denne kommentar?

 • Anders Johansen ·

  Brød eller foder - protein samt udbytte er vigende

  eg kan se, at flere af kommentatorerne savner viden fra fagfolk. Jeg er landmand, og vil her forsøge at oplyse et par af jer.

  Brødhvedetillæg - de ekstra kg. N vi må tildele hvis der ansøges om ret til dette, tildeles uden hensyntagen til jordbund osv. Den eneste grund til at man kan ansøge er, at det er den eneste mulighed landmanden har for at producere brødhvede med et proteinindhold på 11-12 % som er kravet fra møllerne.

  Ang. sortsvalg er det en udbredt misforståelse, at landmanden blot kan vælge en ældre sort med et højere proteinindhold. Disse sorter yder et udbytte, der ligger langt under det, som moderne sorter er udviklet til, og vi vil derfor have et endnu lavere udbytte end vi har i dag, og vores kolleger i tyskland, England og faktisk alle andre lande omkring os, vil derfor udkonkurrere os omgående ved at levere et produkt med højt proteinindhold til en langt lavere pris.

  Den mølle I omtaler vil givetvis købe brødhvede dyrket under brødhvedeordningen med ekstra N-tilførsel,  hvis de ønsker at købe dansk.

  Jeg har i år forsøgt at producere brødhvede, hvilket, selv med den øgede N mængde, mislykkedes og jeg måtte tage til takke med et proteinindhold på 10,3 %, hvilket resulterede i at jeg måtte sælge kornet som foderkvalitet, og dermed ikke fik den ønskede pris for kornet til trods for den ekstra indsats med sengødskning, ekstra gødning, manglende stråforkortning mm.
  Jeg får samme melding fra mine kolleger, og det er meget få steder der er produceret brødhvede, der holder tallene i år.

  Dette skyldes mange års undergødskning, og at selvom vi tildeler N efter plantens behov et enkelt år, så vil det ikke give en mærkbar forbedring i proteinindhold og udbytte.

  Jeg håber, at mange af jer der kommenterer artikler som disse, vil sætte jer ind i de faglige problemstillinger inden man tager en så farvet artikel for gode varer. 

Prøv christiansborg gratis i 14 dage

 • Artikler
 • Debat
 • Politisk kalender
 • Spørgsmål og svar
Dagens portal