Tak for dit engagement i vores fælleskab


Er du sikker på, at du vil anmelde denne kommentar?

 • Tommy J. Johnsen ·

  Sundhedens kilde

  SUNDHED ER MEGET MERE END FRAVÆRD FRA SYGDOM.

  På en ferie i Sverige fik jeg pludselig mulighed for at interview en på 90 årig mand, Joost Lakmarker, født i Holland. Han har overlevet vel de værste rædsler man kan forestille sig nemlig det at havde gennemlidt dødslejren i Auschwitz og har gået dødsmarchen. Det lykkedes Joost at flygte, og komme tilbage til Holland, hvor han blev genforenet med sin ungdoms kæreste og senere hustru Henny.
  Med udgangspunkt i det der hedder den SALUTOGENESTISKE IDE= hvor kommer sundheden fra, havde jeg forskellige spørgsmål til Joost. Et af dem var: "Hvad mener du forklaringen er at du kunne overleve Auschwitz og blive 90 år her i 2013?

  Joost omtalte fire ting som afgørende for at han overlevede: 1. JEG VAR HELDIG, ja, men var det hele forklaringen? Nej jeg var også meget 2. FYSISK STÆRK viste sig ved udvælgelsen, hvor han trods alvorlige helbredsproblemer kunne han mobilisere sine fysiske og 3. MENTALE kræfter så SS erne kunne se at der var meget arbejdskraft tilbage i ham endnu, andre syge og svage blev sendt direkte i gaskammer.
  Det var en meget stærk oplevelse da Joost fortalte om Henny pigens i hans liv, sin savn i Auschwitz efter hende, hans drømme om hende, "jeg vil hjem til hende, jeg vil leve" selv om der var gået mange år kunne jeg både se og høre, at her var en meget stærk overlevelsesfaktor, nemlig kærlighed og savnet af Henny. Her ser vi også det 4. SOCIALE aspekt vigtighed for at kunne opleve sundhed og livskvalitet. Den Salutogenetiske ide er stærk knyttet til professor i medicinsk sociologi Aaron Antonovsky han siger at sundhed handler om at skabe sammenhæng i livet, at livet opleves begribeligt, håndterbart og meningsfuldt eller med gode danske ord livsmod, livsglæde og handlekraft - det er det vi skal have mere af og det er det SUNDHEDSFREMME =GODE LÆREPROCESSR handler om.

  Læg her mærke til ud over heldet så indgår der tre elementer fysisk- psykisk (mentalt) og- det sociale obs. de er komplementære, altså udgør helheden i livet.

Prøv christiansborg gratis i 14 dage

 • Artikler
 • Debat
 • Politisk kalender
 • Spørgsmål og svar
Dagens portal