Tak for dit engagement i vores fælleskab


Er du sikker på, at du vil anmelde denne kommentar?

 • Torben Meldgaard · "Bevar de forhadte vandløb"

  OK med kompromis - men ikke

  Politikerne går rundt om problemet som katten om den varme grød - og for tilhængere og modstandere falder der ikke ro på før "nogen" mander sig op til at tage en beslutning. Ligegyldigt hvad vil der rejse sig et ramaskrig. Men i det mindste får folket vished om hvad der så skal ske.

  Jeg kan godt se et kompromis, men vil hellere bruge mine kræfter på at beskrive og overbevise tilhængerne af Tange sø om hvad man får i stedet: Man får en 10 km lang ådal med en åstrækning der vil blive enestående i Danmark idet faldet vil være som i en elv. Man vil få en enestående natur som vil være en nationalpark værdig med et ferskvandsøkosystem vi kan være stolte af. Man vil få en reel attraktion modsat søen i dag, som blot er endnu en næringsbelastet midtjysk sø i rækken.

  Det er i virkeligheden ikke et spørgsmål om laks eller ikke laks. Det er i langt højere grad om at genskabe et klenodie af et økosystem som vi smed ud med badevandet for 100 år siden. At der så vil kunne etableres en selvreproducerende stamme af laks er blot et yderligere gode som vil komme lokalsamfundet tifold til gode med tiden.

  Jeg ved godt at der er boligejere som umidelbart vil miste husværdi pga "manglende søkig". Men når først ådalen er reetableret vil det have mindst ligeså stor værdi. Jeg tror umiddelbart at det er dette værditab som folk frygter mere end det er selve savnet af søen. Værdien af selve vandkraften vil jeg slet ikke diskutere da den er ikke-eksisterende jvf seneste offentlige regnskab.

  Det er klart at sejlere og geddefiskere nok skal finde andre græsgange - men herregud. I det område er det jo ikke just søer der mangler.

  Til sidst vil jeg blot indføre at - nej - det er ikke noget der skal afklares lokalt. De lokale skal selvfølgelig høres men den fremtidige beslutning påvirker hele gudenåsystemet fra Tinnet til Randers, hvorved det bliver et nationalt anliggende. Og når det bliver nationalt bør der også turde tænkes stort. Sidst det skete var da Svend Auken havde modet til genslyngning af Skjern Å. Og se bare hvor stor en succes det er blevet.

  Kære landspolitiker: Lad det ikke blive en beslutning der afgøres af snævre lokale interesser. Hav modet til at tage de tæsk der følger med enhver beslutning og tænk visionært. Så er jeg sikker på at økonomien også følger med.

Prøv børn gratis i 14 dage

 • Artikler
 • Debat
 • Politisk kalender
 • Spørgsmål og svar
Dagens portal