Tak for dit engagement i vores fælleskab


Er du sikker på, at du vil anmelde denne kommentar?

 • Kurt Wissendorf Møller ·

  Kære Villy

  Jeg kan forstå på dit svar, at det egentlig ikke er noget problem, at Danmark er reduceret til en ministat gennem tiden, for det betyder tilsyneladende, at vi nu er nået nationalstats-størrelse, og at alt så er godt.
  Så nu skal vi bare hygge os i smug, og EU skal i hvert fald ikke ødelægge idyllen.
  Nu har de fleste skoninger formentlig accepteret, at de er svenskere, og derfor ikke længere interesseret i at blive danskere.
  Så vidt som jeg har forstået historien, så var de langt fra begejstrede, da det blev udskilt af riget i sin tid. Hvis de overhovedet gjorde sig nogle overvejelser om emnet, så var det nok, at de mistede deres nationalitetsforhold til Danmark nu da de jo var en del af den danske stamme, der var indvandret fra Østeuropa i sin tid. Østgotere som de jo var.
  At lille Danmark nu er en lille, etnisk renset enklave på en lille udposning af det europæiske fastland med et par småøer, synes at have undgået de mest nationaltsindede i denne lille parantes, så de gungrer afsted og bilder sig selv og hinanden ind, at vi danere er noget særligt.
  Det er vi selvfølgelig osse, men det har til enhver tid været de omgivende lande, der har defineret vilkårene for, at vi kan kalde os danskere.
  Bevares, vi reddede os nogenlunde uskadt gennem 1. Verdenskrig. Den næste klarede vi kun, fordi Den kolde Krig gjorde os interessante ifm inddæmmelsen af kommunismen, og det var ikke fordi vi var danskere, men udelukkende, fordi det var en måde at kontrollere den russiske østersøflåde. Havde der ikke været tilfældet, havde lille Danmark været en lydstat af USSR i stedet for af USA.
  Man kan bilde sig meget ind for at opretholde et selvbillede, men jeg tror det er klogt at være opmærksom på, at Danmark kun er Danmark så længe, der er nogle, der gider at sikre vores selvstændighed som stat. Vi kan selvfølgelig bilde os ind, at vi kan klare os selv. Dette selvbillede er især farligt, hvis man ønsker at opretholde forestillingen om, at Danmark fortsat skal være en nationalstat.

Prøv børn gratis i 14 dage

 • Artikler
 • Debat
 • Politisk kalender
 • Spørgsmål og svar
Dagens portal