Tak for dit engagement i vores fælleskab


Er du sikker på, at du vil anmelde denne kommentar?

 • Søren Skafte · Fhv. dep.chef

  Hvem skal betale?

  Det bør overvejes meget nøje, om det virkelig er fornuftigt, at Danmark lægger sig fast på målsætninger, der ligger endog meget langt over de fælles EU-målsætninger. Meget ambitiøse målsætninger for den grønne omstilling og vedvarende energi kan være forbundet med meget væsentlige samfundsøkonomiske omkostninger.
  Udbygningen med vedvarende energi i Danmark, men også i vores nabolande, betyder, at udbuddet af strøm er rigeligt og strømpriserne er tilsvarende historisk lave. Energiproducenterne har derfor intet incitament til at udbygge produktionskapaciteten - og slet ikke indenfor den eksperimentelle vedvarende energi.
  Mere ambitiøse målsætninger for grøn omstilling og mere vedvarende energi vil derfor kræve, at den hidtidige betydelige offentlige støtte til vindmøller og solceller, skal opretholdes og måske øges i den kommende aftaleperiode. Hvis afsætningen af den ”grønne” strøm skal forceres, vil det desuden kræve offentlige investeringer i udlandsforbindelser og økonomiske incitamenter til husholdninger, industri og fjernvarmesektoren til installation af varmepumper m.v.
  Efter afskaffelsen af PSO-afgiften skal det hele finansieres over finansloven, og dermed enten kræve kompenserende besparelser eller øgede skatter.

Prøv christiansborg gratis i 14 dage

 • Artikler
 • Debat
 • Politisk kalender
 • Spørgsmål og svar
Dagens portal