Tak for dit engagement i vores fælleskab


Er du sikker på, at du vil anmelde denne kommentar?

 • Claus Thøgersen · Leder på Blindefonden

  Nej svaret fra danske forlag er mangelfuldt og fejlbehæftet

  Det er beklageligt at svaret fra forlagene og forfatterne ikke er afbalanceret, medmindre det ord har fået en ny og anderledes betydning. Desuden er svaret præget af en uvidenhed om forholdene når det handler om tilgængelige e-bøger på det kommercielle marked. Som jeg skrev tidligere så har vi i dag ingen tilgængelig e-bogsløsning til blinde, hverken kommercielt eller den stastligt finansierede e-Reolen. Derfor er det for øjeblikket kun e-bøger der fremstilles af NOTA og Blindefonden der er tilgængelige for blinde brugere. Derfor er følgende fra svaret lodret forkert! "Langt den
  overvejende del af de digitale udgivelser fra danske forlag imødekommer i dag de læsehandicappedes
  behov." Jeg vælger at tro at det skyldes uvidenhed og ikke ond tro at man fremsætter fejlagtige påstande, men det kan ikke siges at gavne debatten. Hvis man i Danske Forlag ønsker at blive opdateret med reel viden om situationen når det handler om e-bøger står vi meget gerne til rådighed med faktuel information. Jeg er også sikker på at Dansk Blindesamfund og Danske Handicaporganisationer gerne deltager i et møde om den her vigtige sag.
  Endelig kan det undre os at man i Danmark er så negativ overfor bøger der produceres til gruppen af syns- og læsehandicappede. Så vidt vi ved er der institutioner i stort set alle udviklede lande der stiller bøger til rådighed for den her gruppe af handicappede. Ser man på USA har forlagene en helt anden positiv holdning til produktion af e-bøger i tilgængelige formater, så selv på et stort marked må foralgene have anset forbruget af bøger for så tilpas begrænset at det ikke skader forlagene. S se: https://www.bookshare.org/cms/. For tiden stiller de. I dag har de 599,585 titles der kan lånes af brugere i USA og internationalt også i Danmark og tallet vokser konstant. Som i Danmark indskanner man bøger, men der er også indgået aftaler med flere forlag så man får de digitale tekster der så konverteres til tilgængelige formater.
  Vi er enige om at når der findes kommercielle løsninger der er tilgængelige for synshandicappede er det rimeligt at overveje situationen igen. Men som situationen er i dag er det kun lydbogstjenesten storytel der er tilgængelig med de skærmlæsere vi anvender. Det betyder også at der er flere blinde der har valgt at betale for et abonnement lige som andre seende brugere gør. Men jeg går ikke ud fra at Danske forlag forlanger at vi skal betale for løsninger der ikke kan bruges?
  Afslutningsvis skal de bemærkes at elektroniske onlinetjenester ikke nødvendigvis vil blive ved at være tilgængelige selv om de er det på et tidspunkt. Opdateringer af apps og hjemmesider kan gøre en ellers tilgængelig tjeneste ubrugelig, medmindre leverandøren og de ansvarlige for tjenesten aktivt beslutter at man vil sørge for at tjenesten er tilgængelig. Det kræver at der løbende testes for tilgængelighed i udviklingen af tjenesten. I danmark tør politikerne ikke stille krav om at private tjenester skal være tilgængelige for syns- og læsehandicappede, og det er en af barriærerne mod at vi har lige adgang til det elektroniske marked for bøger. Markedsmekanismer er gode men de er ikke skabt til at sikre tilgængelighed.

Prøv kommunal gratis i 14 dage

 • Artikler
 • Debat
 • Politisk kalender
 • Spørgsmål og svar
Gratis prøveabonnement