Tak for dit engagement i vores fælleskab


Er du sikker på, at du vil anmelde denne kommentar?

 • Per Farbøl · Rektor Stenhus Gymnasium

  Hvor mange håndværkere er der brug for?

  Tak til Stine Vrang Elias for en fin artikel.

  I hele den løbende debat om erhvervsuddannelser og manglen på håndværkere mangler der nogle væsentlige forhold.
  1. Iflg. Danmarks Statistik er der i den nuværende højkonjunktur med bygning af sygehuse, Metro og boliger beskæftiget 169.000 i byggeindustrien - det svarer til 6 % af lønmodtagerne (hvis jeg ellers kan læse og regne rigtigt).
  2. Hvis en håndværker arbejder bare 30 år, så kræves der ca. 5.600 nyuddannede håndværkere om året for at opretholde denne arbejdsstyrke - og så ser vi bort fra effektiviseringer og robotters fremtidige betydning.
  3. En meget stor del af mennesker med håndværksuddannelse arbejder rent faktisk med noget helt andet, fra byggemarkeder til institutioner i kraft af deres mange kompetencer. Hvordan gør man det attraktivt for dem at vende tilbage til byggeriet?
  4. Erhvervsuddannelserne er blevet til voksenuddannelser, så det lave tal på 18,5 % for overgang direkte fra folkeskole til EUD siger ikke ret meget om, hvor mange håndværkere der uddannes i Danmark.
  5. Erhvervsakademierne er i vækst - og de tilbyder mange korte uddannelser rettet mod faglærte job. De tælles nu bare med under videregående uddannelser.
  6. Hvis det drejer sig om at bruge hænderne i folkeskolen, så kunne man måske i det helt små starte med at lukke for computeren i matematik og lade eleverne skrive og tegne, bygge modeller med hænderne - i stedet for at se computeren som løsning på alting.
  7. Det er fint og vigtigt med praktiske færdigheder i folkeskolen - herunder også brug af kroppen (siger den gamle idrætslærer) - men nu skal vi jo lige overveje, hvordan det sker mest hensigtsmæssigt. Der er jo altså kun ca. 6 %, der ender som professionelle håndværkere i byggesektoren - alle de andre er det kun i deres fritid.

  Og lad nu være med at tænke/skrive, at som gymnasierektor synes jeg jo nok bare, at alle skal gå i det almene gymnasium. Det her handler om at få lidt flere nuancer med i debatten.

Prøv fødevarer gratis i 14 dage

 • Artikler
 • Debat
 • Politisk kalender
 • Spørgsmål og svar
Gratis prøveabonnement