Tak for dit engagement i vores fælleskab


Er du sikker på, at du vil anmelde denne kommentar?

 • Ulla G ·

  Manipulationsstrategi. De 20.000 rådyrkid.

  Biolog ved Danmarks Naturfredningsforening Bo Håkansson nævner gang på gang i blogs og debatter vedr. ulve de 20.000 rådyrkid, som i henhold til oplysninger fra Danmarks Jægerforbund årligt dør eller lemlæstes af landbrugets høstmaskiner. Oplysningen får faktakarakter ved, at der vedhæftes et link til Danmarks Jægerforbund.

  Det er meningsløst, ganske uacceptabelt og hjerteskærende, at rådyrkid behandles på denne måde, men emnet har blot intet med ulve og de skader, som ulvene forårsager på husdyr, at gøre. Det er en velkendt manipulationsstrategi at kaste et emne ind, som umiddelbart vækker stærke følelser, og som indlysende kræver handling, for at flytte fokus.

  Problemet med de 20.000 rådyrkid skal løses indenfor rette sammenhæng. Dvs problemet skal analyseres ud fra de betingelser, der gælder for rådyrs adfærd, opvækst og væresteder, og der skal findes løsninger, så de meningsløse og uacceptable drab og mishandlinger kan ophøre. Løsninger kunne være droner, trænede hunde, skræmmetilkoblinger til slåmaskiner, påbud fra myndigheder eller samarbejde med landbrugets organisationer med klart udtrykte krav om, at de skal finde løsninger indenfor en bestemt tidsperiode.

  Bo Håkanssons siger naturligvis ikke selv, at han afleder, men at han sætter tingene i "proportion". Det lyder jo fint. Det er bare irrelevant, hvis ikke emnet er at sammenligne forskellige dyrs lidelser eller at forholde sig sammenlignende til mængden af dyr, der skades/dræbes.

  Afledningsstrategien anvendes også af andre end Bo Håkanssons. Den er, alment anvendt, og det er vigtigt at gennemskue den, så man ikke lader sig aflede fra det, sagen drejer sig om. Eksempelvis er der debattører, der igen og igen trækker kortet "de halekuperede grise", trafikdrab eller "flåters farlighed", når diskussionen drejer sig om ulvens hastige udbredelse og konsekvenserne heraf. Det er imidlertid klart mere effektivt at aflede debatten med rådyrkiddene, fordi det er så umiddelbart hjerteskærende og meningsløst at se disse lemlæstet for sig.


Prøv fødevarer gratis i 14 dage

 • Artikler
 • Debat
 • Politisk kalender
 • Spørgsmål og svar
Gratis prøveabonnement