Tak for dit engagement i vores fælleskab


Er du sikker på, at du vil anmelde denne kommentar?

 • Steffen Gliese · Oversætter, cand. phil.

  Der er brug for en praktisk ændring, der virker mentalt

  Tak for en meget væsentlig og forhåbentlig også vidt og bredt delt kronik, som fortæller godt om tingenes elendighed.
  Vi er nødt til at ændre på den illusion, at vi alle betaler skat og bidrager til samfundets opretholdelse - det er i praksis rigtigt, at det ser sådan ud; men det er jo kun en mekanisme til at trække penge ud af erhvervslivet, som de ikke kan snyde fællesskabet for.
  Velfærdssamfundet handlede, med Bent Rold Andersens ord, i høj grad om at AFKOBLE ret og pligt, så folk ganske vist passede deres arbejde og tjente deres løn, men at de samtidig havde umistelig ret til at modtage fra fællesskabet, dels universelle og løbende goder, men derudover også hjælp, der i påkommende tilfælde kunne neutralisere konsekvenserne af sociale begivenheder.
  I mange år har det lydt, at den enkelte må tage mere ansvar - men hvad er det egentlige formål med dette? At politikerne kan slippe for at tage det ansvar for fællesskabet, vi har valgt dem til at varetage? De vil ikke stå for vores fællesskabs virksomheder, de vil ikke sikre folk den fornødne hjælp ved sygdom, alderdomssvækkelse eller arbejdsløshed, de vil blot sikre en bedøvende ligegyldig vækst, der alligevel ikke kommer samfund og borgere til gode, da der er tale om abstrakte og ikke materielle værdier.
  De værdier, vi lever af som mennesker, er imidlertid i høj grad fysiske , og det er alene frembringelsen af disse, der gør det muligt for os som samfundet at opretholde velfærden - simpelthen ved at opfylde basale behov. Velstanden har ført andre muligheder for begærstilfredsstillelse med sig, og det skal vi bestemt ikke kæmpe imod, sålænge det er på et rimeligt niveau; men rent praktisk er det nødvendigt, at vi forstår, at det er vores venlige hjælp med at skabe massive overskud i virksomhederne, der skal beskattes, mens lønnen med fordel kan blive en nettoløn og skatten tages ud fra en afgift på virksomhedsdrift. Det vil være en langt mere hensigtsmæssig finansiering af fællesskabet, fordi vi kan slippe for de evindelige tirader om 'skatteborgernes penge'. I stedet vil det være synligt for enhver, at en så skarp nedbringelse af overskud efter skat i private virksomheder som muligt, tjener samfundet og almenheden bedre.

Prøv christiansborg gratis i 14 dage

 • Artikler
 • Debat
 • Politisk kalender
 • Spørgsmål og svar
Dagens portal