Tak for dit engagement i vores fælleskab


Er du sikker på, at du vil anmelde denne kommentar?

 • Ruddi Welzel · Udlært filosof

  Decentralisering

  Jørn Rasmussen er inde på det helt rigtige, når han foreslår en konsekvent decentralisering. Begrebet demokrati er nærmest helligt i vort samfund i dag; det overhaler gudsbegrebet med flere længder.

  Samtidig er det en indgroet fordom, at demokrati er identisk med det repræsentative demokrati. Det repræsentative demokrati er imidlertid en foreløbig nødløsning - så længe folket - og hiin Enkelte - ikke selv er i stand til at tage sine beslutninger.

  Vil man mere demokrati, er man nødt til at åbne døren på klem for det direkte demokrati, som man så et flot eksempel på i det gamle Grækenland. Slaver og kvinder var ikke med i det, men det var alle frie mænd. Et eksempel, som vi bør forsøge at følge og selvfølgelig gøre langt bedre.

  Muligheden for direkte demokrati afhænger naturligvis af, at man decentraliserer/opløser staten og skaber forholdsvis små samfund - der selvfølgelig skal samarbejde til den helt store guldmedalje. Informationsteknologien og meget andet faciliterer dette.

  Næsten ingen kan sluge denne 'utopi' i dag. Men det burde vel være enhver ordentlig politikers fornemste opgave at arbejde for mere demokrati, altså decentralisering. Men hvem får man til at undergrave sin egen privilegerede position?

  En decentralisering ville bortskære meget rejseri og pendleri - og dermed miljøsvineri. De enkelte småsamfund (som jeg ikke vil kalde bystater, idet begrebet stat er kontamineret) vil tilstræbe selvforsyning, og det enkelte medlem vil ikke føle det store behov for at flygte andre steder hen.

  Småsamfundet vil være indstillet på maksimalt samarbejde med alle andre småsamfund og vil tage et globalt ansvar. Man vil udvælge sig et u-land (i samarbejde med verdens øvrige lande) og derefter sætte gang i udviklingen ved at tage ud og gøre godt i dette land og lade borgere fra landet komme til ens eget land for at få den nødvendige uddannelse. Ikke noget med at være sig selv nok.

  Vi har en flok korrupte politikere, der mener, at de bedre end folk selv kan tage de nødvendige beslutninger. Deres manglende demokratiske og decentrale perspektiv gør dem alene af den grund korrupte. De har et aldeles forældet perspektiv.

  Partiet Alternativet slipper af og til en vild tanke løs, men det er alligevel fanget i det repræsentative demokratis klæbrige edderkoppenet. Enhedslisten er håbløst parlamentsfikseret. Intet godt nyt fra venstreorienteringen.

  Nye Borgerlige, som du anbefaler, Jørn Rasmussen, tiltror jeg ikke den rette sociale indstilling. Er der ikke tale om ret bevidstløs ultra-egoisme?

  Vejen frem er naturligvis ikke et nyt politisk parti. Det skulle da lige være et parti, der som sit formål havde at opløse politik og føre anti-politik, altså: mere decentralisering og demokrati.

  Befolkningen er slet ikke klar til selv at tage ansvaret - men den burde kende til perspektivet. Derfor disse mine ganske sikkert uglesete ord (som nogen nok finder behov for at anmelde som utilstedelige). Tak!

Prøv christiansborg gratis i 14 dage

 • Artikler
 • Debat
 • Politisk kalender
 • Spørgsmål og svar
Dagens portal