Tak for dit engagement i vores fælleskab


Er du sikker på, at du vil anmelde denne kommentar?

 • Jeppe Vejlby Brogård · Projektleder

  Der er jo ikke noget underskud

  Hej Jonas. Jeg deler din fascination af den samfundsøkonomiske beregning. Jeg synes at den er helt vildt god til at skabe sammenligningsgrundlag for sammenlignelige anlæg og til at barbere ekstravagante dele væk. Præcis som det er sket i denne beslutningsproces. Fosgerau har været ude at gentage, at letbanen tager plads fra bilerne. Det er forkert. Du har været ude at gentage, at letbanen giver et underskud på 8,3 mia. Det er forkert. Sammenlignende systemanalyse er nødt til at basere sig på reelt sammenlignelige størrelser, og så skylder man samtidig at tage udgangspunkt i de vedtagelser, som man kritiserer. Jeg er ikke økonom og hører gerne hvorfor scrapværdien kun indgår i den samfundsøkonomiske beregning som 10 % af scrapværdien når denne jo som et varigt forbrugsgode stadig er klar til brug om 70 år.

  Til gengæld ved jeg rigtig meget om projektet og hvordan det er tilpasset vilkårene om økonomi og biltrafik. Det er du velkommen til at spørge om.

  Letbanen er bestemt ikke revolutionerende teknologi. Danmark er nærmest det eneste land i EU, som ikke har masser af dem. Svenskerne er fuldstændigt vilde med dem. Men i Danmark er vi blevet tudet ørerne fulde om mobilitet på arbejdsmarkedet af økonomer i generationer. Letbanen kan i kombination med fjerntog blive den teknologi, som forener Danmarks arbejdsmarked fra Ålborg til København uden, at vi skal prutte rundt i forstoppelser blikkasser på motorvejene. Jeg har tidligere troet, at det var økonomers store drøm.

  En positiv intern rente er altså overskud for projektet isoleret set. Jeg medgiver, at en sammenligning med en 4 procents forrentning ikke er prangende, når man kun selv tjener 0,2. Det ændrer bare ikke, at letbaner løber rundt økonomisk inden det byøkonomiske afkast tages i betragtning. 4 mia op i 32 mia afkast i privat nyinvestering er vel en okay forrentning.

Prøv uddannelse gratis i 14 dage

 • Artikler
 • Debat
 • Politisk kalender
 • Spørgsmål og svar
Gratis prøveabonnement