Tak for dit engagement i vores fælleskab


Er du sikker på, at du vil anmelde denne kommentar?

 • Jens Ole Mortensen ·

  Empati

  Lidt lomme filosofi.
  Du kan ikke føle glæde, hvis du ikke har været nedtrykt. Du kan ikke være modig, hvis du ikke kan føle frygt. Du kan ikke føle dig opstemt, hvis du aldrig har været nedtrykt.
  Og du kan ikke føle medfølelse, hvis du ikke kan føle vrede.
  F.eks. der begås en grusom forbrydelse og nogle kræver en streng straf. Andre vil holde hovedet koldt. Ingen er jo blevet bedre af strenge straffe og statistisk virker det ikke.
  Er det fordi de ikke kan føle empati med offeret ?
  Og strengt taget kan vi vel heller ikke tilgive, hvis vi ikke kan føle vrede eller endog had.
  Jeg husker Etiopien sult katastrofen. tilbage i 80erne. Min kammeraet, som var blevet en intolerant og snæversynet skid , efter han kunne kalde sig mester med 2 ansatte, henvendte sig i chokeret tilstand til mig. Han havde set billederne af udmarvede og døende børn. Han spurgte. " har det ikke også rystet dig" Jeg gravede dybt i mit indre, men måtte erkende, at trods mine humane og korrekte meninger- Følte jeg intet. Det var for langt væk. Men det rystede mig derimod at jeg måtte erkende at jeg var blevet afstumpet. Og det var slet ikke det billede jeg havde af mig selv.
  I dag har jeg det heldigvis sådan at jeg let bliver oprevet og vred, når jeg støder på , hvad jeg opfatter som uret.
  I København, som jo er en "rød by" Har vi set en socialt udsat blive samlet op fra gaden i en tilstand som en KZ-fange. Inden han kunne bevilges førtidspension. Arbejdsløse sendt i smertehelvede aktiveringer, fordi kommunen finder det økonomisk fordelagtigt.
  Det kom, ligesom, helt bag på dem at nogen tog notits af det . Faktisk fandt venstrefløjen kulturlivet vigtigere.
  Jeg er enig i at vrede, had og hævn er følelser, som ikke må tage overhånd.
  Men jeg ser også en stor trussel fra det politiske system og meningsdannere . At de mister empati med folk som ikke befinder sig i deres elfenbenstårn. Det finder jeg også dødsensfarligt for vores demokrati og ikke mindst menneskerettigheder.
  Jeg mener at vi ser politikkere som har mistet forbindelsen til befolkningsgrupper, om hvis, de hævder at varetage deres interesser. Og jeg kan ikke pege på noget parti.
  Vrede og had må ikke tage overhånd, men jeg tror vi er afhængige af disse ubehagelige følelser for at være hele og socialt velfungerende mennesker.
  Forøvrigt vil jeg foretrække, selv ,at vælge , hvad som skal have min opmærksom. Det ønsker jeg ikke formyndet. Selvfølgelig bliver jeg også påvirket og kan rives med af stemninger som er mindre sympatiske, men det kan du også V.F.H. det tror jeg er vores natur, men vi har også evnen til at træde et skridt tilbage og vurdere om vi er rationelle.
  Tyskland i 30erne havde ingen sociale og netmedier. De fik al information fra Goebbels´ propagandamaskine . Så jeg ser egentlig ,også, sociale medier og netforums som et værn mod at vores vrede får lov til at lægge den politiske dagsorden.
  Jeg er ikke så bange for at trollene på yderfløjene.Så længe at debatten er fri.

  Og V.F.H. Velkommen til den digitale boble på Altinget. Du har så tit gjort mig klogere.
  Jeg håber vi også kan bidrage med noget.


Prøv christiansborg gratis i 14 dage

 • Artikler
 • Debat
 • Politisk kalender
 • Spørgsmål og svar
Gratis prøveabonnement