Tak for dit engagement i vores fælleskab


Er du sikker på, at du vil anmelde denne kommentar?

 • Claus Felby · Professor, Københavns Universitet

  CO2 indgår i en cyklus med atmosfæren

  Karsten Thomsen. Der er noget du har fået galt fat på. Det synes som at du ikke sætter CO2 ind i kulstofcyklus. I forhold til klimaændringer er det centrale, at vi ikke må øge den mængde af kulstof der er i direkte kredsløb med atmosfæren. Når vi forbruger fossile kulstof ressourcer øger vi denne mængde, når vi bruger biologiske kulstof ressourcer (biomasse) øger vi ikke denne mængde.
  Når man følger debatten omkring klimaændringer, er der argumenter som siger at vi kan løse problemet ved at lagre vores CO2 udslip i skovene. Reducerer vi ikke vores CO2 udslip med noget nær 100% er skovenes CO2 lager helt utilstrækkelige.
  Du kan læse mere om kulstofcykler i IPCC's 5 Assesment Report kapitel 6. Der er både en god introduktion og en dybere redegørelse for CO2 og kulstofcykler.
  Suserup skov er meget tæt på ligevægt. Der lagres intet eller kun meget lidt kulstof. Der er ikke noget udsædvanligt i at økosystemer går imod en ligevægtstilstand. Om kulstof i Suserup skov se Vesterdal og Christensen. 2007. The Carbon Pools in a Danish Semi-Natural Forest. Ecological Bulletins, No. 52, pp. 113-121. Der er p.t. flere publikationer på vej som kigger på endnu længere tidsserier i Suserup skov, og de bekræfter at skoven er i ligevægt. Bemærk igen, at vi skriver om skoven i Danmark og hvilken rolle den kan spille til at reducere Danmarks CO2 udslip. Andre skov øko-systemer kan have en kortere/længere cyklus. Men alting går grundlæggende mod en ligevægt, det er en af de helt grundlæggende naturlove.

Prøv christiansborg gratis i 14 dage

 • Artikler
 • Debat
 • Politisk kalender
 • Spørgsmål og svar
Dagens portal