Tak for dit engagement i vores fælleskab


Er du sikker på, at du vil anmelde denne kommentar?

 • Karsten Thomsen · lektor, PhD, Verdens Skove

  Træ som CO2-neutralt brændsel er en politisk vildfarelse

  ALT carbon udveksles over forskellige tidsskalaer mellem luft, vand, organismer og geologisk materiale, dét er vi formodentlig enige om?!
  Det optages ved opløsning i vand, ved kemisk binding i geologisk materiale såvel som ved organismers fotosyntese og kemosyntese, og det afgives ved forvitring af bjerge, vulkanudbrud, afbrænding af organisk stof (kul såvel som træ) og respiration fra alle organismer, der ånder ved ilt, dét er vi formodentlig også enige om?!
  At tale om, at carbon fra træer adskiller sig fra carbon fra kul er derfor meningsløst.
  Afbrænding af træ såvel som kul giver øget CO2 i atmosfæren, i begge tilfælde efter mange års ophobning via. træers fotosyntese, som indfanger CO2.
  Forestillingen om, at udledning af CO2 fra øjeblikkelig afbrænding af træ skulle være uden betydning for atmosfærens CO2-indhold er en vildfarelse, da genoptagelsen af den frigivne CO2 tager mange årtier. Så den klimapolitiske vedtagelse om at betragte træ som et CO2-neutralt brændsel er netop politisk, men ikke videnskabeligt velfunderet.

  Jeres overbevisning om, at gamle skove i Danmark som følge af "naturlove" ikke optager carbon ud over de første 200 år stemmer ikke med mange års resultater i andre lande, og heller ikke med nylige studier i Danmark, se fx
  Pilegaard et al. 2017: Langtidsmålinger viser overraskende resultat: Bøgeskov øger kulstofoptagelsen med tiden. Dansk Kemi, 98(5), 8-9. http://orbit.dtu.dk/files/132147430/Dansk_Kemi_98_8_9_2017.pdf
  At I ikke har kunnet påvise carbonophobning i Suserup kan jo bero på såvel opløsning i jordvand som kemisk binding i dybere lag, som det også er påvist selv i vegetationsfattige ørkenområder, hvor man også har målt negative CO2-udslip.

Prøv børn gratis i 14 dage

 • Artikler
 • Debat
 • Politisk kalender
 • Spørgsmål og svar
Dagens portal