Tak for dit engagement i vores fælleskab


Er du sikker på, at du vil anmelde denne kommentar?

 • Anne-Marie Krogsbøll · Datatræl for regeringens dataherremænd - forskerne

  Datatrælleri kan aldrig være menneskeligt

  "Og måske endnu værre, at vi bygger en hel masse planer uden at have fundamentet gennemdrøftet og godt tør i støbningen."

  Ja, så langt kan jeg kun være enig. Men hvor i Lisbeth Knudsens store planer omtales retten til privatliv overhovedet? Kampen om retten til privatliv er central i hele denne udvikling, og indtil nu er borgerne blevet voldtaget af datarøvere under radaren. Der er tale om deciderede overgreb på befolkningens privatsfære. Så hvad ligger der i, at Lisbeth Knudsen overhovedet ikke omtaler denne ret, men svømmer hen i Bullshit Bingo såsom:
  "At vi sætter nogle høje krav til sikkerhed og persondatabeskyttelse og den personlige integritet i forhold til indsamlingen af stadig flere data om os og samkøring af data. Fundamentet består også af en forudsætning om et fokus på bæredygtighed og samfundsansvar hos dem, der arbejder med store dataindsamlinger og med kunstig intelligens."?

  Hvad betyder det i Lisbeth Knudsens optik helt konkret? Går Lisbeth Knudsen ind for, at menneskerettigheder som ret til privatliv er det uomgængelige fundament i en "digital verdensorden med et mere menneskeligt ansigt?" - Også selv om det kan koste i vækst og digitalisering?

  Vore beslutningstagere har fået den mærkværdige og magtfuldkomne/korrupte opfattelse, at privatlivet kan gøres til genstand for flertalsafgørelser og forskeres uhæmmede snagen uden samtykke. Så længe man opretholder den forståelse, at det er politikere og forskere, der ejer borgernes privatliv, så længe kan der aldrig være tale om digitalisering med et humanistisk ansigt - for det er udtryk for rendyrket totalitær tænkning at berøve mennesker retten til privatliv.

  Så må vi få en klar stillingtagen til retten til privatliv, Lisbeth Knudsen? Kommer mennesket før økonomien - eller må vi datatrælle pænt bøje nakken og lade vore privatliv skamride af de feudalherrer og datarøvere, som aktuelt har sat sig på området - selv om det aldrig har været tanken, at privatlivet skulle underlægges Folketingets beslutningskraft?

Prøv uddannelse gratis i 14 dage

 • Artikler
 • Debat
 • Politisk kalender
 • Spørgsmål og svar
Gratis prøveabonnement