Tak for dit engagement i vores fælleskab


Er du sikker på, at du vil anmelde denne kommentar?

 • Hanne Holst Rasmussen · Sygeplejerske og forfatter

  DYRT SPAREPROJEKT

  Tak for et indlæg, der rammer lige i bulls eye.
  Gid politikerne snart får øjnene op for, at en konstruktion som "funktionelle lidelser" koster samfundet dyrt pga. alt for mange syge, der fejldiagnosticeres og fejlbehandles. Mennesker som kan få et bedre funktionsniveau og bidrage til arbejdsmarkedet, hvis de får reel hjælp og ikke psykiatrisk behandling, som ikke virker mod fysiske sygdomme.
  Den enorme specialisering har store omkostninger for rigtig mange mennesker, der som følgevirkning psykiatriseres med "funktionel lidelse".
  Ca. 300.000 danskere lider af "funktionel lidelse", men i praksis drejer det sig om mange flere. Ifølge Region Hovedstadens forslag til et center for komplekst syge udgør alene i deres region FEM ud af de ca. 30 fysiske sygdomme, der hører under "funktionelle lidelser", i alt 198.300 patienter svarende til 634.560 på landsplan. Hvis de øvrige 25 sygdomme lægges oven i kommer tallet formentlig op på over 1. mio. psykisk syge danskere -før de egentlige sindssygdomme tælles med. Dét tal synes helt ude af proportioner.
  Vågn op Danmark. Det, der skulle være det største spareprojekt i mands minde udvikler sig i stedet til et mareridt for de mange patienter og til et samfund befolket af psykisk syge og arbejdsuduelige folk.
  Folk bliver mere syge af den måde, de behandles på i dag, og det ændrer de fem tværfaglig centre, der kun kan rumme en brøkdel af de mange patienter, intet på. Det er kun de allermest syge, der kan komme på centrene, og de er i forvejen så dårlige, at det bliver vanskeligt at hjælpe dem. Hvorfor spise de mange, der måske har en chance for at få et arbejdsliv af med en snak hos egen læge? Det virker åbenlyst uigennemtænkt.
  Morten Sodemann har ret i, at der skal et nyt speciale til, hvis man ikke ønsker at genoplive det gamle speciale intern medicin.
  Mennesker med komplekse sygdomme er anden rangs patienter i dag. Det er uværdigt og uholdbart.

Prøv fødevarer gratis i 14 dage

 • Artikler
 • Debat
 • Politisk kalender
 • Spørgsmål og svar
Gratis prøveabonnement