Tak for dit engagement i vores fælleskab


Er du sikker på, at du vil anmelde denne kommentar?

 • Bertel Johansen · Maskinmester

  Tog udleser, og biler udleder CO2, men.......

  Projektleder Jeppe Vejlby Brogård : De skriver at:
  "Tog udleder 10% CO2 i forhold til biler" Det er jo lidt af en påstand, medmindre De har kendskab til nyere konkrete målinger vi andre ikke kan finde.

  DSB og andre skinneinteressanter postulerer rask væk sådanne tal, men hver gang de udfordres til et konkret målt forsøg på en kørestrækning, bliver der tavshed. Men vi er uden tvivl mange der meget gerne vil have noget verificeret.

  Sidste gang jeg så noget, var Helsingør- Hornbæk-Gilleleje-banen der i årsrapporten opgjorde dieselforbruget til 26 person-kilometer pr. liter. Det er det samme som fossilbiler med 1,6 person i bilen, og ifølge ministeriets TEMA-model, 3 gange så meget som i kollektiv busdrift.

  H-H-G-Banen holdt da også straks op med at offentliggøre konkrete tal for energiforbruget til dette skinnevanvid. De var vist sluppet med ved en fejl. Nu er der sket en udvikling siden, men påstanden om at "tog udleder 10% i forhold til biler" skal nok snarere læses således, at Tog udleder højest 10% mindre CO2 end biler. Og med tillæg af til-og-fra stationer og stoppesteder går det vist lige op.

  Men et konkret forsøg med et skinnetransportmiddel, fyldt med figurenter den eene vej og tomt den anden vej, og derefter aflæst på KWh-måleren til ledningsnettet eller på toget, eller målt på brandstoftanken, vil være interessant. Blot ærgerligt at ingen af skinneoperatørerne vil være med.

Prøv børn gratis i 14 dage

 • Artikler
 • Debat
 • Politisk kalender
 • Spørgsmål og svar
Dagens portal