Tak for dit engagement i vores fælleskab


Er du sikker på, at du vil anmelde denne kommentar?

 • Anthony Barrett ·

  Demokrati ønskværdigt i alle lande - og for hvem?

  Krarup er upræcis i sin argumentation mht. om hun betragter samfundet som helhed eller individet i særdeleshed. Hvilket formål tjener det?

  Overalt på jorden kan man under samtaler på tomandshånd med unge mennesker, hvor ingen andre lytter, få en borger i et ikke-demokratisk land til uopfordret at give udtryk for, at en mere demokratisk levevis ville være ønskelig, hvis det var en mulighed.

  Hvor mon det pågældende unge menneske har dette ønske fra?

  Fra de globale sociale medier, i det omfang pågældende unge menneske ikke er borger i en totalt overvåget autoritær stat, som Kina er ved at udvikle sig til, og som Rusland givet ønsker at gøre kunsten efter.

  I udsendelsen med Anna Libak var det tydeligt, at de to russer-specialister vogtede på hinandens udsagn. Ingen af dem havde lyst til at komme til at tabe ansigt over for de russiske personer, de omgikkedes med. Var de damer oprigtige?

  "Naturlighed", hvad er det? holdninger og adfærd, der er påført? holdninger og adfærd , der tillært? eller holdninger og adfærd, der aftalt?

  Når man betragter samfundsmulighederne - ikke udviklingen - i Rusland siden Sovjets kollaps, er det dybt tragisk, at Vesten ikke formåede, eller havde lyst til, at hjælpe et spirende svagt demokrati i Rusland i gang, inden Putin tog over. Francis Fukiyama hoverede blot med at nu var "historien slut", så ingen i USA fandt det hensigtsmæssigt at yde Rusland en form for Marshall-hjælp.

  På det tidspunkt har den menige russers samfundsopfattelse og ønsker om styreformer i højere grad været tillært af århundreders despotiske zarers magtfuldkommenhed, efterfulgt af 70 års kommunistisk diktatur, hvor en étpartiopfattelse af alt blev påført befolkningen.

  Muligheden for at aftale samfundets indretning og ledelse, som har være kutyme i Danmark siden 1849, har russerne aldrig været stillet i udsigt.

  Kan man bruge begrebet naturlighed i den sammenhæng?

Prøv børn gratis i 14 dage

 • Artikler
 • Debat
 • Politisk kalender
 • Spørgsmål og svar
Dagens portal