Tak for dit engagement i vores fælleskab


Er du sikker på, at du vil anmelde denne kommentar?

 • Kurt Wissendorf Møller · Publicist

  At være smagsdommer

  Der er ikke noget mere sjovt end at dømme om kvaliteten af andres indlæg.
  Og... i dette tilfælde har Marie Krarup ret i, at de grundliggende faktorer for det russiske samfund kan bedømmes, som hun skriver.
  Hun har ligeledes ret i, idealet ville være, at de enkelte lande burde kunne vælge deres egen vej (jeg ved ikke, hvorfor det lige er algoritme, hun bruger), hvis ikke det lige var fordi, at det ville føre direkte til katastrofen, hvor de små lande ville blive kvast af de store. Det er ligesom afprøvet gennem de store imperieopbygninger, der brød sammen med første verdenskrig, endeligt efter 2. Verdenskrig og sammenbruddet af Sovjetunionen i 1989.
  Erstatningen er den amerikansk hegemonisme, der nu bryder sammen under Trump.
  MK ønsker respekt for nationalstaten som afløser herfor.
  Det tror jeg ingen af os skal ønske som den eneste bestemmende faktor for samværet i verden. Derfor er DF helt på vildveje, når man mener at EU er fjenden. EU er indtil videre den eneste løsning, der netop giver de små nationalstater en chance for at bevare deres særpræg inden for bredere anerkendte rammer af lighed og ikke undertrykkende moralske rammer, det vi kalder menneskerettigheder. Uheldigvis er det præcis de to forhold DF ønsker fjernet.
  Om demokrati er den eneste saliggørende vej til himmeriget, kan i den grad diskuteres. Churchill, som ivrig forkæmper for demokratiet, havde sine forbehold udtrykt som “at demokrati er den mindst ringe styreform”. Begrundelsen var præcis den, at denne styreform sikrede mod det, der blev hans skæbne, at kæmpe mod diktatur og ensretning. Demokrati kan netop danne denne modvægt; men demokrati er fuldstændig korrekt ikke nogen garanti for, at det fører til det ligevægt og balance mellem befolkningerne. Det liberale demokrati har ikke gjort sig afgørende positivt bemærket, hvilket MK så sandelig har ret i, men det er så boomerangen tilbage, for så må man vel spørge, hvorfor hun er medlem af et parti, der netop hylder det liberale demokrati.
  Det lader vi lige stå lidt, mens vi så kan kigge på alternativer.
  Det mest succesfulde land i disse år, hvad angår udligning af forskelle mellem de forskellige lag i befolkningen er Kina. Kina har valgt en anden vej end demokratiet. Den vej minder forbløffende om den vej, Rusland har valgt at fastholde, bortset fra, at den i Kina har haft betydelig større betydning for det enkelte menneske end i Rusland.
  Spørgsmålet er da, om det er den vej, MK synes vi skal tage. Det ser ud til, at det er den mest succesfulde pt.

Prøv justits gratis i 14 dage

 • Artikler
 • Debat
 • Politisk kalender
 • Spørgsmål og svar
Gratis prøveabonnement