Tak for dit engagement i vores fælleskab


Er du sikker på, at du vil anmelde denne kommentar?

 • Kurt Wissendorf Møller ·

  Kim Nielsen

  Nu ved jeg ikke, om henvisningen til EU er henvendt til mig, men uanset får du min kommentar til spørgsmålet begrundet i historiens gang, og de erfaringer man kan udlede heraf.

  Det gælder specifikt bemærkningen om, hvorfor Danmark har kunnet overleve som selvstændig stat i 1000 år uden EU.
  Den korteste forklaring er, fordi Danmark enten havde alliancepartnere, der beskyttede os, eller at angriberne afstod fra at udrydde landet helt.

  I den nyere tid undgik vi at blive opslugt af Sverige, fordi det ville betyde, at Rusland ville miste adgangen til Atlanterhavet og dermed adgang via havet til de nordlige dele af landet.

  Under napoleonskrigene gik englænderne efter vores flåde, fordi vi valgte at støtte Napoleon. Igen sikrede russerne, at vi ikke blev opslugt af Tyskland eller Sverige ved den europæiske ordning af Europa efter Napoleons fald.

  Ved nederlaget i 1864 blev vi ikke tyske, selvom Chr. 9 tilbød Bischmark Danmark for en krone. Bischmark vidste godt, at det ville bringe landet på kant med både Rusland og England/Frankrig. Igen var det vores geografiske placering, der reddede os, ikke at vi var uovertruftne og derfor nødvendig for verden.
  1. Verdenskrig kunne vi holde os neutrale, fordi vi kunne levere mad til både Tyskland og England.
  Eftervirkningerne af 2. Verdenskrig klarede vi, fordi englænderne og ikke mindst USA var enige om, at Danmark kunne bruges til at inddæmme Sovjetunionen.
  Idag eksisterer vi som nation, fordi FN, EU og NATO anerkender os som stat. Hvis ingen af disse instanser eksisterede, ville vi være afhængige af, hvilke stormagter der ville lade os leve.
  Historisk set har vi været svineheldige, selvom vi er gået fra at være det nordiske imperium i vikingetiden til gennem århundredernes tabte krige til at blive en lilleputstat, der lever på andres nåde.
  Først forsvandt England og Normandiet.
  Så forsvandt kalmarunionen. Dernæst de landskaber, der var danske, til Sverige. Så mistede vi Slesvig, Holsten og Lauenborg. Så solgte vi Vestindien og Island havde osse fået nok af os, og så var vi endelig reduceret til det stammesamfund, vi er blevet til. Inden længe forsvinder Grønland og Færøerne.
  Det hele som et resultat af vores eget storhedsvanvid og mangel på alliancepartnere eller valg af de forkerte.
  Med dagens udvikling, hvor USA er usikker alliancepartner har vi kun FN og EU. Så enkelt er det såmænd.

Prøv sundhed gratis i 14 dage

 • Artikler
 • Debat
 • Politisk kalender
 • Spørgsmål og svar
Gratis prøveabonnement