Tak for dit engagement i vores fælleskab


Er du sikker på, at du vil anmelde denne kommentar?

 • J. Jensen ·

  Værd at læse om påvirkningskampagner

  Atlantsammenslutningen er en sikkerhedspolitisk tænketank, der arbejder for at skabe debat om aktuelle forsvars-, udenrigs- og sikkerhedspolitiske emner. 
  Tænketanke i Moskva og Washington har i lyset af begivenhederne udråbt den nordiske region som en ny frontlinje i en større konflikt over europæisk sikkerhedsarkitektur mellem NATO og Rusland [32]. Som småstater er det næppe de skandinaviske landes individuelle militære kapaciteter, som Rusland føler sig truet af. I stedet er det formentligt en kombination af vores geografiske beliggenhed i omkring Østersøen og vores institutionelle tilhørsforhold, der gør os relevante for Rusland i en sikkerhedspolitisk kontekst. Det er med andre ord den nordiske region som en geopolitisk nøglekorridor samt de skandinaviske landes tilhørsforhold til EU og i særdeleshed NATO, som gør vores politiske agendaer på sikkerhedsområdet relevante for Rusland.
  OG
  2. Hvis påvirkningskampagnerne er forbundet på gensidigt understøttende måder, må vores modsvar også forholde sig samlet til de enkelte påvirkningsforsøg. Ruslands direkte og indirekte påvirkningsforsøg understøtter hinanden gensidigt og virker på den måde som et krydspres mod landenes statsmagt. Modsvarerne må derfor forholde sig til både det ydre og det indre pres samt samspillet mellem dem. I stedet må vi fokusere på at skabe en modstandsdygtighed både i staten og i samfundet, så begge bliver mindre følsomme over for manipulation. Men modstandsdygtighed handler om mere end kildekritik, det handler også om at kunne tænke flere træk frem, så vi ved, hvad vi skal forberede os på. Fremtidige studier bør undersøge dynamikken mellem de to operationslogikker på tværs af dimensionerne. Vi skal øge vores forståelse for, hvordan mekanismerne bag påvirkningsforsøgene opererer og tilpasser sig vores håndtering

  [32] Atlantic Council (2017): “Disinfo Week”, 29/06, videooptagelse fra begivenhed i Washington D.C., http://www.atlanticcouncil.org/events/webcasts/dis... Carnegie Moscow (2016): “A Five-Year Outlook for Russian Foreign Policy: Demands, Drivers, and Influences”, Carnegie Moscow Center, http://carnegie.ru/2016/03/18/five-yearoutlook-fo..

Prøv uddannelse gratis i 14 dage

 • Artikler
 • Debat
 • Politisk kalender
 • Spørgsmål og svar
Gratis prøveabonnement