Tak for dit engagement i vores fælleskab


Er du sikker på, at du vil anmelde denne kommentar?

 • Sven H. Nielsen · geograf, fhv. byplanlægger

  Frederikssundbanen

  Jeg kan ikke udtale mig om de konkrete letbaneprojekter, da jeg ikke har set grundlaget for dem. Men jeg kan fortælle en opbyggelig historie.

  I 1980-erne var der planer om dels at forlænge S-banen til Frederikssund, dels at bygge en motorvej. Hovedstadsrådet var i tvivl om prioriteringen.

  Ved at analysere de daværende pendlingsdate kunne jeg konstatere to ting:
  - antallet af rejsende med regionaltog til og fra Frederikssund var langt lavere end på andre tilsvarende strækninger med direkte forbindelse til Københavns centrum, og
  - der var skete en løbende forskydning således, at færre pendlere boede i det daværende S-baneområde og flere længere væk.

  På denne baggrund anbefalede jeg at etablere en S-bane hele vejen til Frederikssund. Det skete. Allerede den første måned efter indvielsen var antallet af rejsende vokset med 50%. Min analyse af det uindfriede behov for direkte forbindelse havde vist sigt at være rigtigt.

  Trafikteknisk er letbane en god løsning hvis den har sit eget trace. Dette kan muliggøre hurtig og sikker transport. Problemet for de gamle sporvogne var, at de ikke havde deres eget trace men måtte dele pladsen med andre trafikformer.

Prøv fødevarer gratis i 14 dage

 • Artikler
 • Debat
 • Politisk kalender
 • Spørgsmål og svar
Gratis prøveabonnement