Tak for dit engagement i vores fælleskab


Er du sikker på, at du vil anmelde denne kommentar?

 • Anne-Marie Krogsbøll · Ufriviilig dataslave for tech-giganter og deres skødehunde i det offentlige system

  Et af de tilfælde....

  ... hvor jeg er enig med Jens Rohde, som lyder til at have forstået alvoren af den igangværende udvikling. Tak.

  Dog savner jeg måske (kan have overset det) et krav om, at den amokløbende dataindsamling simpelthen stoppes - også indenfor det offentlige. Det bør simpelthen ikke være tilladt at invadere borgeres privatliv med den undskyldning, at det står på side 107, eller i en uigennemskuelig paragraf, at det er det, man gør. Et eksempel kunne være dette:
  https://www.version2.dk/artikel/menstruations-apps-med-millioner-brugere-sender-foelsomme-data-facebook-1088907

  Se denne - i mine øjne kriminelt - uigennemskuelige privatlivspolitik for den ene af disse apps:
  https://mia.health/en/privacy-policy/

  Sådanne "privacy policies" bør simpelthen retsforfølges effektivt, hvilket ikke sker nu. Vores Datatilsyn ser mere ud til at være sat i verden for at beskytte erhvervslivet, end for at beskytte privatlivet. For nyligt afviste de i hvert fald at føre sag mod Google for noget lignende med den undskyldning, at det ville være for ressourcekrævende en sag at føre.
  https://www.version2.dk/artikel/datatilsynet-afviser-at-bruge-kraefter-paa-klage-mod-google-kraever-mange-ressourcer-1088673

  Og så håber jeg også at høre Rohde kæmpe for, at staten og samfundet simpelthen landsforviser disse firmaer, som den ene gang efter den anden overtræder loven og menneskeretten til privatliv. Det er jo et magtmiddel, vi som samfund har, at vi simpelthen kan smide dem ud af landet, lade være med at samarbejde med dem, lade være med at sælge undergrunden til dem, lade være med at lade dem snige sig ind i vore skoler (som debatindlæg om Googles indtog i skolerne i går på Altinget beskrev), vores jobformidling, vores sundhedsvæsen, lade være med at lukke dem ind i regerings-, regions- og kommunekontorer, lad være med at lade offentlige hjemmesider og institutioner genne borgerne i favnen på facebook, google osv. med krav/pres om at anvende deres apps, linke til deres sider etc. osv.

  Vi skal lade være med at binde vore samfundsinstitutioner op på disse firmaers nåde og unåde. Vi bliver alt for sårbare. Vi skal begynde at tænke mere analogt igen:
  www.analogist.dk

  Man kan ikke både blæse og have mel i munden - med godt resultat. Jeg håber, at Rohde mener, hvad han siger, og at han derfor fuldt ud tager privatlivets, menneskerettighedernes og demokratiets parti mod tech-erhvervslivet. For han har ret i, at det er disse fundamentale menneskelige rettigheder og goder, der er på spil.

  Det er ikke nok at opstille lidt regulering - disse firmaer skal simpelthen behandles som de dømte forbryderforetagender (til skeptikere vedr. denne påstand: Læs Zuboff), de er.

Prøv christiansborg gratis i 14 dage

 • Artikler
 • Debat
 • Politisk kalender
 • Spørgsmål og svar
Dagens portal