Tak for dit engagement i vores fælleskab


Er du sikker på, at du vil anmelde denne kommentar?

 • Søren Wium-Andersen · biolog cand. scient.

  Grønne jordskatter efter CO2 belastning

  Naturligvis skal forureneren betale. Hvorfor ikke indføre et system med en grøn differentieret jordskat, som gradueres efter landbrugsjordens CO2 belastning? Ganske ligesom din halvårlige ejerafgift på bilen delvist afregnes efter dens CO2 belastning.

  For landbrugsjorder udleder meget forskellige CO2 mængder. Den type jord, der udleder mest CO2, er den såkaldte tørvejord eller ”lavbundsjord”. Det er jorde, der allerede er kortlagte og dækker i alt 107.000 hektar. Mange af jordene er tidligere blevet drænet med tilskud fra det offentlige. Lige siden har disse jorde frigivet store mængder af CO2 til atmosfæren i forbindelse med tørlægning. For tørven nedbrydes og udsender CO2, når jorden iltes på grund af dræningen. Landbruget kan nedsætte sin CO2 belastning ved at sætte tørvejordene under vand igen.

  Hvad ville være mere naturligt end at øge beskatningen af lavbundsjordene til et sådant niveau, at de igen sættes under vand?

  Det vil efter min opfattelse være en let og elegant løsning, der lader forureneren selv betale for sin CO2 belastningen indtil den ophører, når arealerne igen bliver vandlidende.

Prøv børn gratis i 14 dage

 • Artikler
 • Debat
 • Politisk kalender
 • Spørgsmål og svar
Dagens portal