Tak for dit engagement i vores fælleskab


Er du sikker på, at du vil anmelde denne kommentar?

 • Bertel Johansen · Maskinmester

  Alt i denne klumme er vendt på hovedet.

  David Træs lufter ofte uvidenhed, men denne klumme er dog den værste for:

  Danmark udførte absolut ingen overgreb på nogle i Grønland, Færøerne, De Vestindiske Øer, Guldkysten eller Trankebar. Rent sludder, fordi DT ikke evner at skelne imellem hele verdens værdinormerne hen over et par århundreder.

  Da Grønland og Færøerne blev en del af Danmark i 1814 var det ganske rigtigt ikke fordi de ønskede det, for der var principielt ingen deroppe at spørge. Og det var heller ikke fordi "vi" krævede det, for "vi" blev heller ikke spurgt. Men dengang i 1814 var det gældende statsmandskunst.

  Og Det danske Rigsfællesskab fungerer slet ikke. Danmark skal uafladeligt sende penge til Grønland som selvstyret så har ret til at sløse væk og misbruge efter noder, og Færøerne modtager vores penge selv om de har en højere levestandard end danskere. Og på toppen: Både Grønland og Færøerne har hver 2 repræsentanter i Folketinget hvor de undertiden afgør hvem der danner regering, uden at Danmark tilsvarende kan vælge repræsentanter til deres hjemmestyreparlamenter. Det er helt skævt, ligesom det samme problem plager Storbritannien.

  Og den spanske historie er jo ikke, at Catalonien var noget specielt center for den demokratiske republik. Men journalisterne flokkedes i Barcelona og gav det indtryk. Og det nuværende spanske Partido Popular har ikke mere rod i franco-tiden end andre partier, bortset fra kommunisterne.

  Sammenligningen med Nelson Mandelas ANC eller med Vaclav Havels Charta 77-bevægelse er direkte uforskammet. Disse repræsenterede en frihedsbevægelse vendt imod et undertrykkende voldeligt diktatur, medens Catalonien sammen med de øvrige spanske regioner har underskrevet den fælles spanske forfatning der indførte demokrati og frihed i Spanien.

  Puigdemont er, når alt kommer til alt, bare en selvhævdende renegat der misbruger historien og med demagogi har skaffet sig et lydhørt publikum, bl.a. Davis Trads. Så naturligvis skal ingen ansvarlig dansk politiker puste til dette spanske splittelsesforsøg der finder sted på et folkeretsligt helt illegitimt grundlag.

  Så var det bedre om David Trads brugte sin presse
  adgang til, at få Danmark frigjort fra de utålelige bindinger til Grønland og Færøerne. Her der helt anderledes brug for opbrud, f.eks. i form af, at vi her i Danmark får mulighed for at stemme dem ud. Grønlands selvstyre opfører sig så utåleligt og usolidarisk at de bør smides ud, og Færøerne kan udmærket klare sig selv - i hvert fald indtil Russerne møde op med et par destroyere og tager dem. Men det er jo så deres problem, de kan jo melde sig ind i NATO og betale hvad det koster.

Prøv sundhed gratis i 14 dage

 • Artikler
 • Debat
 • Politisk kalender
 • Spørgsmål og svar
Gratis prøveabonnement