Tak for dit engagement i vores fælleskab


Er du sikker på, at du vil anmelde denne kommentar?

 • Ruddi Welzel · Udlært filosof

  Politikervrede

  Den herskende politikerlede truer med snart at løfte sig til politikervrede. Der bliver ikke tale vrede politikere - de har næsten ikke andre følelser end magtbegær. Der bliver derimod tale om en vred, ja, rasende befolkning, der ikke mere vil finde sig i inkompetence og korruption.
  Det lyder tragisk: det repræsentative demokrati er ved at spille fallit. Troen på, at bare vi får nogle andre politikere (fx Mette Frederiksen, Christine Antorini og Henrik Sass Larsen), så bliver alting godt igen, blegner. Hvad stiller vi op, alle os, der ikke kan styre sig selv?
  Der er et svagt håb, et lille lys for enden af tunnellen: det direkte demokrati. Det kræver et modent folk, der kan styre sig selv. Det kræver decentralisering og i sidste ende afskaffelse af staten.
  Men først og fremmest kræver det et folk, der efterhånden tror på, at det kan styre sig selv. Hvis vi ville, kunne vi få det, som vi vil have det, i morgen.
  (Allerede i 1500-tallet gjorde Michel de Montaignes bedste ven, Étienne de la Boëties, i et fremragende lille værk med titlen ’Frivillig Trældom’ opmærksom på, at ingen kan undertrykke et folk, der ikke vil undertrykkes. Så snart man undlader at adlyde undertrykkernes ordrer, smuldrer undertrykkelsen. Bevidsthedsrevolutionen er både nødvendig og tilstrækkelig for frigørelsen.)
  Vi har de politikere, vi fortjener. Men vi kan slippe for dem allerede i morgen, på en almindelig onsdag.
  Jeg er vidende om, at der findes læsere, der gang på gang har lyst til at melde mig til politiet eller andre autoriteter. Jeg tillader mig at tænke frit videre ...

Prøv forskning gratis i 14 dage

 • Artikler
 • Debat
 • Politisk kalender
 • Spørgsmål og svar
Gratis prøveabonnement