Vælgerne elsker de høje skatter

SKATTETRYK: Syv ud af 10 vælgere synes, deres skat er passende. Det gælder også de borgerlige vælgere.
Niels Th. Dahl

Danskerne er ganske tilfredse med størrelsen på de skatter, de betaler.

Det viser en meningsmåling fra Greens Analyseinstitut i dagbladet Børsen. Ifølge målingen siger næsten syv ud af 10 vælgere, at den skat, de selv betaler, er ganske passende.

Det gælder også i høj grad de vælgere, der stemmer på de borgerlige partier, som ellers traditionelt har arbejdet for skattelettelser. 37 pct. af De Konservatives og 44 pct. af Venstres vælgere mener således ikke, politikerne skal sænke det samlede skattetryk.

VK-regering har omfavnet velfærdsstaten
Professor i statskundskab ved Københavns Universitet Peter Kurrild-Klitgaard forklarer over for Børsen, at de bemærkelsesværdige tal skyldes, at V og K i høj grad retorisk har omfavnet velfærdsstaten og dermed også de høje skatter:

Da VK-regeringen kom til i 2001, indførte de skattestoppet og bestemte sig for at omklamre den offentlige sektor. Fra det øjeblik rykkede den politiske økonomiske debat mod venstre.

Peter Kurrild-Klitgaard
Professor i statskundskab ved Københavns Universitet

"Da VK-regeringen kom til i 2001, indførte de skattestoppet og bestemte sig for at omklamre den offentlige sektor. Fra det øjeblik rykkede den politiske økonomiske debat mod venstre," siger Kurrild-Klitgaard, der mener, at folk har fået et "næsten kærlighedsagtigt forhold til velfærd".

Professor på Center for Velfærdsstatsforskning ved Syddansk Universitet Jørn Henrik Petersen tilføjer:

"VK-regeringen har aldrig talt negativt om den offentlige sektor. I nogle tilfælde har Venstre ført en mere socialdemokratisk politik end Socialdemokraterne selv."

Den konservative politiske ordfører Henriette Kjær anerkender i avisen, at de borgerlige partier ikke har været gode nok til at tale om skat:

"Skat er et vigtigt tema, som ikke handler om, at de rige skal have mere i lommerne, men at lavere skat styrker konkurrenceevnen. Jeg indrømmer, at det har været fraværende på dagsordenen," siger hun, men tilføjer dog også, at "kommunernes klynkeri" har en stor betydning for vælgernes holdninger.

0:000:00